Kunstobject Paul Rinket verrijst in Asingapark Middelstum

Het kunstobject moet de contouren van de Asingahof zichtbaar maken.

Middelstumer Paul Rinket is uitgeroepen tot winnaar van de ontwerpwedstrijd ‘Wie brengt de Asingaborg tot leven?’

Zijn kunstobject zal in het Asingapark in Middelstum worden geplaatst. Rinkets ontwerp ‘d’Ol Börg’ werd gekozen uit drie genomineerde inzendingen. Van de 144 stemmen werden 79 op het ontwerp van Rinket uitgebracht.

Contouren

Doel van het plaatsen van het kunstobject is het weer zichtbaar maken van de contouren van de borg. Het winnende ontwerp is een strak geheel met een gedeelte van het provinciewapen en schuine balken. Dit was een gebruikelijk patroon in de middeleeuwen.

Inwoners van Middelstum mochten kiezen welk kunstobject zij in het Asingapark gerealiseerd willen zien. De afgelopen maanden onderging het park (de tuin van de voormalige Asingaborg) een facelift.

Open

Eerder lag het park verscholen achter bebouwing en groen. Nu is het park ‘open’ gemaakt en werd een aansluiting met de omgeving aangebracht. Kunstenaars werden opgeroepen een kunstobject te bedenken dat past in het verhaal van de Asingaborg.

In totaal werden er vijftien ontwerpen ingezonden. Hieruit koos een vakjury drie die heel verschillend zijn. Tot de bekendmaking zijn de namen van de genomineerden stilgehouden. Om Rinket als inwoner van Middelstum niet te bevoordelen werd gestemd op een ontwerp zonder dat de naam van de kunstenaar bekend was.

Winnend ontwerp

De andere genomineerden komen uit Groningen en Delft. Het winnende ontwerp wordt de komende maanden verder uitgewerkt en in het najaar onthuld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen