De monumentale trap van kunstenaar Jan van der Zee herrijst aan een nieuw te bouwen appartementencomplex op het ACM-terrein aan het Reitdiep in Groningen.

Tot 2013 sierde de 18 meter lange trap de entree van de Naberpassage aan de Oostwand van de Grote Markt. Het kunstwerk moest plaats maken voor de komst van het Forum en de nieuwe Oostwand en belandde in de gemeentelijke opslag. Beloofd werd dat het kunstwerk een nieuwe plek zou krijgen.

Nu, acht jaar na dato en op het moment dat het nieuwe hotel aan de Grote Markt z’n deuren heeft geopend en de Oostwand z’n voltooiing nadert, wordt die plek bekend.

Mooi in het zicht

,,Het komt mooi in het zicht te staan, omdat er zowel een fietspad als een wandelpad langs loopt’’, zegt Martine de Haan, de kleindochter van kunstenaar Jan van der Zee, over de nieuwe locatie.

Ze kent de trap goed, omdat ze opgroeide in Groningen. ,,Als ik over de Grote Markt fietste, keek ik altijd vol trots naar de trap van mijn opa.’’

Sinds 1975 aan Grote Markt

De Ploeg-kunstenaar Van der Zee realiseerde het kunstwerk in 1975. De tien betonnen panelen met abstract-geometrische vormen dienden ter decoratie van de trap en vormden tevens de reling van het terras van toenmalig restaurant Boven Jan.

Toen de trap in de gemeentelijke opslag lag, passeerden diverse locaties de revue, maar steeds bleek de trap te groot. Zo is gepast en gemeten bij de parkeergarage aan het Damsterdiep, bij het nieuwe Stadslyceum en bij de fietseningang van het Groninger Forum.

Kunstpunt Groningen (voorheen het CBK) bevestigt dat er een nieuwe bestemming voor het kunstwerk is gevonden. De gemeente komt daar volgende week mee, waarschijnlijk mede naar aanleiding van vragen van GroenLinks over het monumentale stuk oostwand van een markante kunstenaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen