Kwart minder overlast door verkeersherrie Groningen

In Groningen staan nog steeds 1800 woningen bloot aan stevig verkeerslawaai (tenminste 65 dB). Die haalt circa 2900 Stadjers af en toe uit hun slaap.

Dat blijkt uit het nieuwe actieplan wegverkeerslawaai waarmee de stad de overlast de komende vijf jaar verder wil terugdringen. De aandacht richt zich om te beginnen onder meer op de verkeersroutes over de Diepenring en de Kapteynlaan/ Sumatralaan.

Het rijk heeft subsidie gegeven voor een geluidonderzoek en eventueel isolatie in zo’n 300 woningen langs deze routes. ze krijgen dit jaar bovendien stil asfalt. Onderzoek moet uitwijzen of de verkeersherrie in Korreweg, Nieuwe Ebbingestraat en Pop Dijkemaweg kan worden verminderd door het verlagen van de maximum snelheid tot 30 km/uur.

Langzamer rijden, stil asfalt en woningisolatie

Groningen bracht het aantal huizen met overlast de afgelopen jaren van 4000 in 2013 terug tot 1800 met verkeersmaatregelen (zoals 30 km-zones), woningisolatie en het aanbrengen van stil asfalt. Het aantal Stadjers dat ernstige hinder ondervindt of in de slaap wordt gestoord nam met 20 à 25 procent een stuk minder sterk af. Dat komt omdat sommige mensen ook van minder lawaai wakker liggen.

Ze wonen vooral langs de oost-west route Damsterdiep- Diepenring- Kraneweg, in de Kapteynlaan/ Sumatralaan en langs de route Verbindingskanaal- Eeldersingel- Eendrachtskade. Dankzij geluidsschermen valt de overlast rond de ringweg mee.

Nauwelijks last van industrie en spoor

Verkeer is in Groningen een ernstige overlastveroorzaker. Industrie en spoorwegen veroorzaken relatief nauwelijks overlast, zo blijkt uit een gemeentelijk overzicht. Dat is gemaakt op basis van berekende jaargemiddelden. Verkeerslawaai valt daarvoor goed te berekenen. Nachtelijk vrachtverkeer telt extra zwaar mee.

Tijdelijke of zeer plaatselijke geluidsbronnen (burenlawaai, brommers, scooters, horeca en evenementen) vallen buiten de registratie. Ze veroorzaken, onder meer door het tijdstip, wel veel hinder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.