Laag zand houdt herkomst scheepswrak bij Schiermonnikoog verborgen

Het blijft onduidelijk of een scheepswrak in de Waddenzee tot de rampvloot van Paesens-Moddergat uit 1883 behoort.

Een poging van Stichting Maritieme Archeologie (SMA) om nader onderzoek op het wrak te verrichten is afgelopen weekeinde niet zo verlopen als was gehoopt, meldt voorzitter Klaas Wiersma uit Ferwert.

De amateur-onderwaterarcheologen voeren vrijdag met onderzoeksschip Serenity vanuit Lauwersoog richting de Mothoek ten zuidoosten van Schiermonnikoog. Daar was het wrak in 2015 bij toeval ontdekt.

Met prikstokken in bodem gezocht

Het bleek niet meer zo eenvoudig terug te vinden. Een dag lang zoeken met sonarapparatuur leverde niets op. Uiteindelijk wisten de duikers onder water met prikstokken het houten scheepswrak te lokaliseren.

Het bleek 70 tot 140 centimeter onder het zand te liggen, doordat een slenk 30 meter naar het noorden verschoven was.

‘Achteraf was er in 2015 een unieke kans’

,,Het ligt zo diep dat voor ons als amateurs verder onderzoek niet meer mogelijk is", aldus Wiersma. Het was onder meer de bedoeling hout van het schip mee te nemen om het te laten dateren.

Wiersma wil met overheidsinstanties in overleg over het vervolg. Achteraf was er in 2015 een unieke kans om onderzoek te doen, zegt hij.

Hij vindt dat er afspraken met gemeenten nodig zijn over hoe te handelen als er weer een wrak ‘vrijspoelt’. Het mag niet zo zijn dat onderzoek door bureaucratie blijft liggen, vindt Wiersma. ,,Anders is het te laat."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.