Om nieuwe overlast voor omwonenden te voorkomen, wordt het laatste restant van de bibliotheek in Winschoten ‘buurvriendelijker’ gesloopt

Dat zegt wethouder Erich Wünker (VVD) van de gemeente Oldambt.

Bij dat laatste restant gaat het om een deel van de fundering. Het andere deel van het dikke, betonnen fundament werd enkele jaren geleden al gesloopt, toen samen met de muren. Daarbij werd een drilboor gebruikt en dat leidde tot overlast bij omwonenden. Enkele huizen liepen toen ook schade op.

Het laatste deel van de fundering moet nu ook weg en daarbij zal geen drilboor meer worden gebruikt maar een techniek waarbij stukken van beton als het ware worden weggehapt. ,,Dat moet leiden tot minder overlast’’, aldus de wethouder.

Nieuw gemeentehuis

De voormalige bibliotheek, gebouwd in de jaren 70 van de vorige eeuw, staat in het hart van Winschoten, nabij het Stadhuis. De gemeente wil dat deel van Winschoten anders invullen, onder meer door er een nieuw gemeentehuis te bouwen. Met dat doel voor ogen werd de bieb enkele jaren geleden grotendeels al gesloopt en moet nu ook het laatste stuk fundering er aan geloven.

Wat precies op de bieb-locatie wordt gebouwd, is nog niet bekend. De plannen worden in de loop van dit jaar verder uitgewerkt en zodra dat is gebeurd en de grond bouwrijp is, zal het laatste stukje fundering verdwijnen.

‘Schrijnend’

Over de enkele jaren geleden aan huizen veroorzaakte schade zijn overigens vragen gesteld door de Verenigde Communistische Partij (VCP) in de gemeenteraad. Die stelt dat nog niet altijd niet alle schade is afgehandeld. ,,Er is een omwonende die nog altijd geen schadevergoeding heeft ontvangen en dat is schrijnend’’, zegt fractievoorzitter Engel Modderman.

Wünker erkent dat in 1 geval er nog niet is uitgekeerd. ,,Dat vind ik zelf ook vervelend. Maar het gaat om een verzekeringskwestie. Met andere omwonenden zijn we wel tot overeenstemming gekomen.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen