Alle zeilen worden bijgezet om de laatste euro’s bij elkaar te krijgen die nodig zijn om het rijksmonumentale orgel in de Grote Kerk van Veendam te kunnen restaureren.

,,Er is nog een tekort van 24.000 euro’’, zegt Martin Panman. Hij is voorzitter van de stichting Vrienden van de Grote Kerk Veendam. De totale kosten zijn begroot op ruim 528.000 euro.

Veel van het geld is al binnen. In juni stelde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bijna 300.000 euro ter beschikking. De kerk zelf komt met 100.000 euro en de stichting heeft inmiddels ook over een ton aan toezeggingen binnengekregen. ,,De laatste loodjes wegen het zwaarst. De begroting laat nog een tekort zien.’’

Beroep op orgelliefhebebers

Om dat dekkend te krijgen gaat het stichtingsbestuur de komende tijd meer fondsen en (grote) bedrijven in en om Veendam aanschrijven met het verzoek of zij ook het restauratieproject willen ondersteunen. Ook wordt een beroep gedaan op Veendammers en orgelliefhebbers elders om het project te steunen.

De kerk mag oud zijn (zeventiende-eeuws) het orgel is veel jonger. Het imposante concert- en kerkorgel is in 1928 gebouwd door de Duitse firma Faber en Dienes. Het werd geplaatst achter het front van het uit 1824 afgebroken instrument uit 1824 van orgelbouwer J.W. Timpe. Vorig jaar werd het orgel tot beschermd rijksmonument benoemd.

Ruim een half miljoen euro is veel geld. ,,Het is het zeker waard’’, zegt Panman. ,,Op onze vraag aan orgelkenner Hans Fidom uit Houwerzijl of het orgel een restauratie en daarmee een flinke investering waard is; zei hij volmondig ja.’’ Fidom is hoogleraar orgelkunde aan de VU in Amsterdam en wetenschappelijk directeur van het Orgelpark in Amsterdam.

2023 klaar

,,Het is een uniek instrument’’, zegt Panman. ,,Dat het verdient om na jaren verwaarlozing weer in volle glorie en voor een breed publiek te worden bespeeld.’’ Het orgel zal na restauratie veelvuldig worden gebruikt en niet alleen tijdens een kerkdienst.

,,Als stichting zorgen we er voor dat de kerk, als oudste cultuurmonument van Veendam, regelmatig opengesteld wordt voor het publiek. Er komen rondleidingen en orgeldemonstraties. Studenten van muziekscholen en conservatoria gaan het orgel gebruiken als lesorgel.’’

Aan het eind van dit jaar hoopt de stichting met een sluitende begroting te komen. ,,Als alles meezit kunnen in januari de contracten getekend worden en kan de restauratie beginnen. In 2023 hopen we klaar te zijn.’’

Specialisten

De restauratie wordt uitgevoerd door Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom. Restauratie- en decoratieschilders Veltman en Veldman uit Oudemolen doen het kleuronderzoek en geven het orgel en de orgelgalerij de kleuren uit 1928 terug. Ook van dichter bij huis komt specialistische ondersteuning. ,,Zij worden geassisteerd door schildersbedrijf Vasse uit Muntendam.’’

Het kerkgebouw is de laatste jaren al volledig opgeknapt. Het werk aan de toren, die nog in de steigers staat, wordt binnenkort afgerond. En in de werkplaats van schrijnwerker-houtsnijder Tico Top uit Kruisweg wordt de avondmaalstafel gerestaureerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen