Laatste loodjes voor Slochterdiep

De weg langs het Slochterdiep, van Slochteren naar Stad, wordt na de bouwvak tien weken afgesloten. Aannemer Arcadis gaat de weg opnieuw opbouwen.

Arcadis is al een tijd bezig met het project Inrichting Slochterdiep en zijtakken. Sinds april 2015 is het Slochterdiep gebaggerd, zijn er visvriendelijke oevers aangelegd en kades op hoogte gebracht. Vorig jaar is van de weg langs het Slochterdiep de oude asfaltlaag gefreesd en met granulaat op hoogte gebracht. Het asfalteren van de weg tussen Lageland en de Slochtersluis luidt de laatste fase in.

Onder de weg zijn vier faunatunnels aangebracht en de rijbaan is verbreed en voorzien van een asfaltonderlaag. Daar bleef het eerst bij, aangezien de nieuw aangebrachte wegdelen, maar ook de verhoogde kades, zich eerst moesten zetten (de grond moet inklinken).

Noodzaak
Vanuit de Slochter politiek is jarenlang aangedrongen op renovatie van het wegvak. De staat van onderhoud was op een bepaald moment zo slecht dat de snelheid serieus werd beperkt. Weg en kaden werden minimaal onderhouden, aangezien het Slochterdiep deel uit zou gaan maken van Meerstad. Het aangepaste Meerstad loopt juist tot aan het Slochterdiep.

De eerste helft van dit jaar heeft Arcadis in het Slochterdiep en de Scharmer Ae houten damwanden geplaatst, stortsteen aangebracht en een onderwatertalud gemaakt..

Asfalt
De grootste klus is het asfalteren van de weg tussen Lageland en de Slochtersluis (waar het Slochterdiep overgaat in het Eemskanaal). Nadat de bestaande asfaltonderlaag op plekken waar die beschadigd is, is hersteld, wordt een wapening aangebracht, voordat de deklaag wordt aangebracht.

De wapening werkt als betonijzer en geeft extra stevigheid aan de constructie. Aangezien de NAM-locatie Eemskanaal (bij Lageland) ten allen tijde bereikbaar moet blijven, kan slechts steeds één weghelft tegelijk worden aangepakt. Op kruisingen wordt een afwijkende rode kleur gebruikt om aan te geven dat extra aandacht gewenst is.

Gemotoriseerd verkeer tussen Slochteren en Groningen en vice versa wordt omgeleid via aangegeven routes. Die zijn te vinden op www.slochterdiep.nl. Voor fietsers blijft het fietspad of een aangepaste fietsstrook beschikbaar. Arcadis garandeert bewoners en gebruikers van percelen toegang gedurende de werkzaamheden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.