Laatste nieuwjaarsbijeenkomst Zuidhorn: ‘Trots dat Zuidhorn geen krimpgemeente is’

Zuidhorn hoort evenmin als de drie toekomstige partners in het Westerkwartier tot het krimpgebied in Groningen. ,,Dat is om trots op te zijn.’’

Dat benadrukte waarnemend burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor woensdagavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Zuidhorn. De avond had een enigszins historisch karakter. Want januari 2019 gaan Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn op in een nieuwe gemeente.

Inwoneraantal gestegen

,,Niemand weet waar de toekomstige gemeente Westerkwartier straks haar nieuwjaarsreceptie houdt. Ik hoor in Tolbert, maar de huidige bestuurders van de vier gemeenten hebben hierover nog niks besloten’’, bezwoer de burgemeester.

In 2017 nam het inwonertal van de gemeente Zuidhorn toe met 57 tot 18.921. De gemeente kon 993 nieuwe inwoners begroeten. Er werden 193 kinderen geboren, terwijl 159 mensen overleden. In totaal verhuisden 970 mensen naar elders.

Overlijden Bert Swart

De Vries stond stil bij het overlijden vorig jaar van haar voorganger Bert Swart. Zij typeerde hem als betrokken, geliefd en gerespecteerd.

De laatste leefbaarheidsprijs ging naar de vrijwilligers van dorpshuis ’t Schanshuus in Niezijl. De vrijwilligers van het leerlingenvervoer van Lauwerzijl naar Grijpskerk eindigden als tweede en de organisatie van Aduard 825 als derde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.