En was dit het dan al weer? Muziekliefhebbers konden dinsdag in Vera nog genieten van garagerock van Price en in de Oosterpoort van de eigenzinnige alternatieve pop van zangeres S10. Maar dat waren tests. Of gewone concerten nu doorgaan?

De concerten in Vera en Oosterpoort waren onderdeel van de landelijke pilot Testen voor Toegang. De optredens waren maar beperkt toegankelijk, van volle zalen of staan swingen was geen sprake. Bovendien moest iedere bezoeker een negatieve coronatest kunnen laten zien die maximaal 40 uur oud was.

Al een jaar is het niet als vanouds in zalen als Vera en Oosterpoort. Beide muziekcentra hebben voor mei nog enkele niet al gecancelde concerten op de agenda staan. Of die allemaal doorgaan? Of duurt het wachten straks 1,5 jaar, en is het nog de vraag of je mag staan, een volle zaal kunt verkopen.

Vera verschuift optreden Meadowlake voor de derde keer

Programmeur Peter Weening van Vera heeft werkelijk geen idee hoe het nu verder gaat. ,,Het hangt van de regering af”, zegt de man die in 2019 nog 151 concerten organiseerde in Vera. Wat hij wel weet is dat het reeds voor de tweede maal verplaatste optreden van de band Meadowlake, gepland voor 14 mei, nu voor de derde keer wordt verschoven. ,,En ook dit staat nog niet eens op onze site, maar het al naar 21 mei verplaatste concert van zangeres Nana Adjoa is door haar management geannuleerd. Wordt nu ergens in oktober.”

Het is een overleggen met bands en managers voor Weening. ,,Ultiem gekkenwerk. Ze willen allemaal wel in oktober spelen, maar of er dan plek is? ”

Streep door optredens Jan Rot

Eigenlijk is voor mei nog maar een gepland concert nog niet afgelast; dat van de plaatselijke Partiboi. De twee concerten van Jan Rot gaan ook al niet meer door. Aan wat er met de optredens voor juni gaat gebeuren, wil Weening nog even niet denken. Begin juli staan nog twee bands geprogrammeerd. ,,Tja, wat moet ik zeggen?” Daarna begint het popreces in het clubcircuit dat duurt tot eind augustus.

Ook veel geplande concerten in mei in de Oosterpoort zijn al of worden gecanceld of verplaatst. Peter Sikkema van de Oosterpoort kampt met dezelfde onzekerheden als Weening van Vera.

Gaat optreden Spinvis eind mei wel door?

Of dit -de concertjes van S10 en Price- het al weer was voor de zomer? ,,Ik durf bijna niets meer te zeggen. We zijn voortdurend in gesprek met artiesten. Met Spinvis bijvoorbeeld, over zijn optredens eind mei, volgende week weet ik daar meer over. Weet je. We kunnen niet zomaar iets annuleren. Als zaal en band of artiest heb je vaak een jaar toegewerkt naar een bepaalde datum. Daar heb je afspraken over. En die kun je niet zo maar eenzijdig opzeggen. De bands en artiesten hebben weinig werk gehad, ze willen dolgraag weer. Ze willen gaan voor hun publiek. En wij willen het publiek ook graag weer hun muziek teruggeven. ”

Sikkema merkt wel dat in Engeland en Amerika flink wordt versoepeld. ,,Er is al weer contact met bands. Maar dan heb ik het over september. Op zijn vroegst. Maar het gaat al vaker en meer over 2022.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen