Lachgasmeiden Noorderplantsoen reden ook fietser aan na het nemen van lachgas

De gewonden in Hoogezand worden verzorgd na de aanrijidng met een aito. Foto: Venema Media

De bestuurster en twee inzittenden van een auto die maandag in Hoogezand een 11-jarig fietsend jongetje schepten en vervolgens doorreden, blijken een uur daarvoor lachgas te hebben gebruikt.

Dat laatste ontdekte verslaggever Willem Groeneveld van de website Sikkom , na het bestuderen van filmpjes op Snapchat een van de sociale media. Ook stelde hij vast dat dezelfde auto en inzittenden vorige week ook betrokken waren bij een curieuze bekeuring in Groningen. De vrouw die op dat moment achter het stuur zat, is toen bekeurd omdat ze in het autovrije Noorderplantsoen in de stad reed.

De politie meldde na de aanrijding maandagavond op de Zuiderkroon in Hoogezand dat ‘de bestuurster van een zilvergrijze Peugeot door was gereden’. Na een speurtocht naar de auto en de inzittenden trof de politie later aan op de Bilderdijklaan in Hoogezand. De bestuurster en de andere inzittenden werden later aangehouden.

Lachgastank in de auto

Volgens de politie gaat het bij het ongeval maandag in Hoogezand om twee vrouwen van 18 en eentje van 19 jaar oud uit Midden-Groningen. Alle drie hebben ze een nacht doorgebracht op het bureau, waar ze tot dinsdag hebben vastgezeten. De politie wilde achterhalen wie van de drie achter het stuur zat en hoe de aanrijding met de 11-jarige jongen is ontstaan.

De fietsende jongen kwam er met schaafwonden van af. Zijn rijwiel is door de aanrijding volledig vernield. Een van de inzittenden heeft aan Sikkom laten weten dat de aanrijding met de 11-jarige aan een ‘black-out’ is te wijten.

Bij de aanhouding vorige week in het Groninger park trof de politie een lachgastank aan in een zilvergrijze Peugeot met drie inzittenden. De bestuurster moest toen die ‘tank’ leeg laten lopen. Groeneveld was er getuige van dat de inzittenden, inclusief bestuurster, toen aan lachgasballonnetjes ‘lurkten’.

Enorm geschrokken

Iris Djordjevic is advocate van de drie meiden: „Ze zijn alle drie enorm geschrokken van de aanrijding en proberen contact te krijgen met het slachtoffer. Het is een hele wijze les voor ze geweest en het is nu aan de politie en het Openbaar Ministerie om te achterhalen wat er exact is gebeurd. Zeker is in ieder geval dat een van de inzittenden niet betrokken was bij het voorval in het Noorderplantsoen.”

Tot nu heeft de politie nog niet vast kunnen stellen dat de meiden tijdens het ongeluk in Hoogezand onder invloed van lachgas verkeerden. “Misschien brengt het snapchat-filmpje daar verandering in. Dat hebben we in onderzoek”, vertelt de politiewoordvoerder.

menu