Lachsterns Pekela houden slaapplek geheim

Het is een klein witgrijsvogeltje met een zwarte kap. En een zeldzame verschijning in ons land: de lachstern. Sinds enkele jaren foerageren er in de zomer 10 à 12 stuks van deze vogel op een zandafgraving in Nieuwe Pekela. Maar waar ze slapen, is een mysterie. Daarom organiseert onderzoeksinstituut Sovon slaapplaatstellingen.

Vogelaar Emo Klunder uit Wildervank ontdekte drie jaar geleden een paar foeragerende lachsterns bij de zandafgraving van het Heeresveld in Nieuwe Pekela. Een interessante ontdekking, omdat er in Europa maar een paar broedparen van de lachsterns zijn, bij de monding van de Elbe.

De vogel, die z’n naam dankt aan het geluid dat hij maakt, komt na het broedseizoen (zo rond eind juli, begin augustus) voor zijn trip naar Afrika in het Balgzand in Noord-Holland op krachten. En sinds enkele jaren dus ook in Nieuwe Pekela en soms Alteveer.

Anders dan veel andere sternsoorten maken lachsterns hun voedselvluchten vooral boven land, waarbij ze azen op insecten zoals sprinkhanen en kikkers en muizen.

Sovon

De vogels in Noord-Holland slapen voornamelijk op het Balgzand. Wat de slaapplaats van de vogels van Nieuwe Pekela is tot nu niet bekend. Mogelijk op de Dollard, maar dat is nog nooit vastgesteld. Sovon wil de locatie graag vinden om meer over de vogels in Nederland te weten te komen en houdt daarom een aantal slaapplaatstellingen van de lachsterns. Dit vormt een mooie uitdaging voor vogelaars uit de regio.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.