Lagere straf diefstallen bij ouderen

Het Openbaar Ministerie vond een half jaar celstraf passend, maar de rechtbank vindt de straf die ze al heeft uitgezeten, 41 dagen, beter.

‘Ze’ is 45-jarige vrouw uit Winschoten die werd verdacht van diverse diefstallen bij ouderen in Hoogezand. Ze kwam bij mensen binnen door zich voor te doen als een medewerkster van de thuiszorg. De rechtbank acht de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar en laat dit zwaarder wegen dan het OM dat heeft gedaan.

De vrouw zat voor de diefstallen 41 dagen in voorarrest. Dat moet voldoende zijn, zo luidt het oordeel van de rechtbank in Groningen. Er komt wel een stok achter de deur: gaat ze opnieuw de fout in dan wacht haar sowieso een half jaar celstraf. Die periode is nu voorwaardelijk opgelegd.

De vrouw was eerder in dienst van een thuiszorgorganisatie. Ze werd ontslagen nadat ze was betrapt op de diefstal van een horloge bij een van haar cliënten. Twee weken geleden verklaarde ze dat ze nog regelmatig voormalige klanten opzoekt om even een praatje te maken.

De vrouw kampt met grote persoonlijke problemen. Een behandeling is beter dan een verblijf in de gevangenis, had ook haar advocaat aangevoerd. De rechters delen die opvatting.

Overigens ontkende de vrouw de diefstallen. De ontkenningen waren echter zo ongeloofwaardig, dat de rechtbank de beschuldigen wel bewezen acht. Zo wilde de vrouw doen geloven dat een gestolen ketting die bij haar werd aangetroffen al jaren in haar bezit was.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.