Landschapsarchitect Adriaan Geuze: 'Ik word geen miljonair in Groningen'

Het werk van landschapsarchitect Adriaan Geuze in China: 'The Garden of 10.000 Bridges'. Foto: EPA/Wu Hong

Bureau West 8 van landschapsarchitect Adriaan Geuze krijgt geen miljoen euro, maar 2 ton voor het aanjagen van een campagne over de toekomst van Groningen.

Dat blijkt uit een aanbestedingsdocument van de provincie Groningen. Bureau West 8 wil van de inwoners in Groningen weten wat hun toekomstbeeld is voor 2040. Deze week ontstond in Provinciale Staten verwarring over het bedrag dat West 8 voor zijn werkzaamheden ontvangt.

Iconische projecten

Statenleden verkeerden in de veronderstelling dat het bureau van Geuze een miljoen euro uit de pot van het Nationaal Programma Groningen (NPG) krijgt. Zij maken uit de provinciale stukken op, dat er ook nog eens 100 miljoen euro is uitgetrokken voor enkele iconische projecten.

Geuze reageert geschrokken en toont de offerteaanvraag. ,,Als ik straks in Zoutkamp ben, wil ik niet dat de mensen denken dat ik hier in Groningen even miljonair word. Ik heb voorgesteld een online platform te maken, maar dat doe ik niet zelf. Dat online platform zit wel in het project waar een miljoen voor is gereserveerd.''

‘Geen aanspraak op 100 miljoen’

Ook heeft Geuze niets te maken met de 100 miljoen euro die na het maken van het toekomstbeeld voor twee of drie iconische projecten is gereserveerd. ,,Op dat bedrag maken wij geen aanspraak. Nogmaals, wij hebben een aanbesteding van twee ton gewonnen. Niets meer en niets minder’’, aldus Geuze. De provincie bevestigt dat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen