Landschapsbeheer kiest plan voor beste buurtboomgaard

Slochteren, Mussel, Roden, Fluitenberg en Makkum kunnen vijfhonderd euro verdienen met plannen die ze hebben ingediend voor een buurtboomgaard. Landschapsbeheer heeft hun nominatie bekendgemaakt.

In totaal hebben elf dorpen buurten uit Noord-Nederland plannen ingestuurd voor een prijsvraag met de naam Onze boomgaard is goud waard.

Slochteren wist zich te nomineren voor de hoofdprijs met het plan om langs de Edsersweg dertig verschillende oude rassen appelbomen aan te planten. De oogst mag geplukt worden door passanten. Ook wil de vereniging ‘plukdagen’ organiseren.

Plaatselijk Belang Mussel diende een plan in om samen met basisscholen een notenbomenkwekerij op te zetten. Als de bomen groot genoeg zijn worden ze uitgezet in het dorp.

In Drenthe wil de bewonerswerkgroep Groen Fluitenberg een vervolg geven aan de fruitboomgaard die zij vorig jaar aanlegde bij de entree van het dorp. In Roden wordt gewerkt aan een plan voor een treftuin, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen werken aan activiteiten.

Vanuit Friesland is een plan uit Makkum genomineerd rond het planten van babybomen. Inwoners kunnen voor elke nieuwgeboren dorpsbewoner een fruit- of notenboom laten planten. Het dorp telt inmiddels 41 babybomen. Initiatiefnemers willen hier nog meer doen. Zo wil zij zelf appelbomen gaan enten en het pad dat verschillende locaties verbindt beter zichtbaar maken.

De winnaar wordt op 1 oktober gekozen op het erf van Landschapsbeheer Groningen in Hoogkerk. De afgelopen vier jaar zijn al meer dan tachtig buurtboomgaarden in Noord-Nederland gerealiseerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.