Langdurig onderzoek naar beleving aardbevingen

De Rijksuniversiteit Groningen gaat de komende twee jaar onafhankelijk onderzoek doen naar de beleving van aardbevingen in de Noordelijke provincies. In met regelmaat te houden enquêtes worden bewoners gevraagd naar welke invloed bevingen hebben op hun gezondheid, veiligheidsgevoel en perspectief op de toekomst. De eerste enquête is in het voorjaar van 2016.

Nationaal Coördinator Hans Alders heeft opdracht gegeven voor het diepgravende onderzoek. Ook zijn de Groninger gemeenten, provincie en Veiligheidsregio betrokken. De RUG voert het onderzoek uit onder de naam Gronings Perspectief, in samenwerking met de GGD Groningen en de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Groningen. Doel is om bewoners een stem te geven over hun veiligheid en gezondheid.

Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen, maakt de RUG woensdag bekend. Via een panel worden ten minste twee jaar lang Groningers ondervraagd via enquêtes. Daarnaast wordt met het UMCG-onderzoek LifeLines samengewerkt om inzicht te krijgen in de lichamelijke gezondheid en het welbevinden van noorderlingen. Bewoners gaan tijdens interviews dieper in op onderwerpen.

Volgens de RUG kunnen de resultaten leiden tot concrete maatregelen. Rapportages zullen via een speciaal daarvoor ingerichte website worden gedeeld.

  • Schade
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.