De rechtbank in Groningen heeft de 41-jarige Leon M. uit Letland veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor een gewelddadige woningoverval in Groningen. Hierbij raakte de 78-jarige bewoonster ernstig gewond.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis. De 57-jarige medeverdachte Janus R. is veroordeeld tot vijf jaar celstraf, een jaar meer dan er was geëist.

De vrouw werd in april 2019, even na middernacht, in haar woning aan de Groningerweg in Groningen in haar slaap overvallen en mishandeld. De vrouw kwam pas de volgende dag bij kennis en belde de politie. De buit bestond ut wat geld, enige sieraden en een televisietoestel. In de woning werd een grote ravage aangericht.

Geen enkele bedreiging voor verdachte

M. had bij het naar binnengaan van de woning de bewegingssensor van de buitenlamp afgeplakt, om, zo staat in het vonnis, in de woning ongestoord zijn gang te kunnen gaan. Ook stelt de rechtbank dat de vrouw geen enkele bedreiging voor verdachte vormde, maar dat hij haar desondanks zo zwaar mishandelde dat zij buiten bewustzijn is geraakt.

M. verkeerde onder invloed van alcohol en drugs. Tijdens de rechtszaak verklaarde hij te hebben gedacht dat in de woning drugs te halen viel. Waarom hij dat dacht is niet duidelijk geworden.

Medeverdachte wist wat er binnen gaande was

Medeverdachte Janus R. is niet in de woning geweest maar stond buiten. De rechtbank stelt dat hij moet hebben geweten wat er binnen gaande was: hij zag zijn kompaan met een bebloed gezicht terugkomen. Daar was hij boos over: want waar bloed is DNA te vinden, zo had hij M. toegebeten.

Nooit meer terug naar de woning

De bewoonster lag geruime tijd in het ziekenhuis en is nooit meer naar de woning teruggekeerd. Zij woont nu noodgedwongen in een verzorgingstehuis.

Er zijn nog twee verdachten. Zij staan later terecht. Alle vier betrokkenen woonden in Duitsland. Leon M. en Janus R. hebben forse strafbladen voor misdrijven in verschillende Europese landen. De 41-jarige M. heeft opgeteld al 22 jaar in gevangenissen doorgebracht. Daar komen nu zeven jaar bij. In Duitsland heeft hij nog twee jaar openstaan.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
geweld