Langer inschrijven op snel internet

De inschrijfperiode voor de provinciale subsidieregeling voor snel internet is verlengd tot en met 21 december.

Op die dag kunnen partijen tot middernacht een voorlopig voorstel indienen voor de aanleg van snel internet in de hele provincie Groningen of delen daarvan. Het gaat om commerciële aanbieders als KPN of Ziggo en lokale coöperaties. Die laatste hadden meer tijd nodig en drongen aan op verlenging van de termijn met vier weken.

Laatste moment

Binnen tien dagen nadat de aanvraag is ingediend, wordt deze gepubliceerd op de website van de provincie. Omdat het om concurrentiegevoelige informatie gaat, zullen de gegadigden waarschijnlijk tot het laatste moment wachten, verwacht een woordvoerder.

Om meer bekendheid aan de regeling te geven, heeft de provincie een brochure uitgebracht die via de gemeentehuizen wordt verspreid. De digitale versie is binnenkort te vinden op de websites van provincie en gemeenten en van de verschillende initiatieven.

Begin volgend jaar worden de voorstellen beoordeeld, waarna gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) in het voorjaar bekendmaakt welke partijen aan de slag kunnen. Het streven is alle woningen en bedrijven in het ‘onrendabele’ buitengebied uiterlijk eind 2018 tegen een marktconforme prijs van snel internet te voorzien.

40 miljoen euro

Om dit mogelijk te maken, stelt de provincie 30 miljoen euro beschikbaar in de vorm van leningen. De Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen voegen daar elk 5 miljoen euro als gift aan toe, speciaal voor het aardbevingsgebied. De afspraak is dat de aanleg hier ook begint.

De afgelopen jaren zijn verspreid over de provincie twaalf lokale initiatieven ontstaan van inwoners die de trage internetverbindingen zat waren en zelf aan de slag wilden. Enkele werken nu ook aan een voorstel, zoals Humsternet in Oldehove, andere beperken zich vooralsnog tot het werven van deelnemers, al dan niet samen met de gemeenten.

Onontbeerlijk

,,Wij wachten nu eerst waar de provincie mee komt’’, zegt voorzitter Marijke van Beek van het initiatief Breedband Noord-Groningen, waarin negen gemeenten samen optrekken. ,,Wij hebben veel voorwerk gedaan en we zijn ongelooflijk blij dat het nu echt gaat gebeuren. Snel internet is onontbeerlijk voor dit gebied.’’

De provincie verleent alleen subsidie voor projecten die een samenhangend gebied willen ontsluiten met minimaal vijfhonderd aansluitingen. Dit gebied moet bovendien tenminste één hele gemeente omvatten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.