Langverwachte busbaan Groningen wordt eindelijk afgebouwd

Bijna 17 jaar nadat de plannen werden gepresenteerd, is hij komend weekeinde eindelijk klaar: de busbaan door het Stadspark naar P+R Hoogkerk.

Het gaat om het laatste stukje van de busroute, van het Emmaviaduct naar de Koeriersterweg. Het eerste deel langs het Stadspark ging in 2004 open.

‘Voortaan sneller’

Op het laatste, ruim 500 meter lange traject opende wethouder Paul de Rook (D66) vorige week al de nieuwe Zaanbrug over het Hoornsediep. Hij is blij dat de afbouw eindelijk klaar is en sprak van een ‘drieklapper’ die van groot belang is voor de bereikbaarheid van de stad.

,,Busreizigers vanaf P+R Hoogkerk zijn voortaan sneller op hun bestemming. De route verlost het overige verkeer en met name de bewoners van de Parkweg van ontzettend veel bussen. En door de tijdwinst is de gemeenschap minder geld kwijt aan het ov’’, aldus De Rook.

De nieuwe route is hooguit 200 meter korter dan nu, maar buschauffeurs hoeven niet meer voor de Paterswoldseweg te wachten en laten twee kruispunten links liggen. Daardoor loopt de tijdswinst naar verwachting op tot 2 à 3 minuten per rit. Dat tikt flink aan, met soms tientallen bussen per uur in de spits. Met name bij de Parkbrug stonden geregeld bussen in de file.

Wennen

De chauffeurs moeten wel even wennen aan de eerste verkeerslichten op een busbaan in Groningen. Ze zien elkaar bij de smalle bocht onder het Emmaviaduct niet aankomen.

Tussen het viaduct en de Koeriersterweg rijdt de bus straks over een stukje Stad dat nu nog weinig mensen herkennen. Langs parkeerterrein Zaanstraat, het treinverkeersleidingscentrum van ProRail en het voormalige Nelfterrein.

Alles uit de kast

Voor het laatste deel haalt aannemer Hegeman komend weekeinde alles uit de kast. Het bedrijf moet in twee dagen een complete brug over de Paterswoldseweg bouwen en de route asfalteren.

Het kruispunt wordt vrijdagavond afgesloten voor verkeer, maandagmorgen rijden de eerste bussen als het goed is over de nieuwe route. Het is een opzienbarende klus omdat de busroute via de Paterswoldseweg tot vrijdagavond in gebruik moet blijven.

Behalve het plaatsen van een paar steunpoten naast de weg kon Hegeman nog maar weinig voorbereiden aan de kant van de Koeriersterweg. Op het eerste gezicht staan een elektriciteitshuisje van Enexis en stroomkasten van ProRail in de weg. Volgens een woordvoerder van de gemeente lijkt dat maar zo. In tegenstelling tot het oranje brugdeel dat al op zijn plek staat op het voormalige Nelfterrein, staan de steunpoten aan de overkant straks niet allemaal onder maar ook naast de brug.

De stroomvoorzieningen kunnen daardoor blijven staan. ,,Ze bouwen de brug daar gewoon omheen. Hij komt naast het huisje en boven de kasten te hangen’’, aldus de woordvoerder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.