Larfje plaagt Proostmeer

Hij heeft er nog niet wakker van gelegen, maar leuk is anders. Al jarenlang strijdt Marten Brandsma met Dorpsbelangen Wagenborgen tegen de verloedering van het Proostmeer. En net nu de ooit zo populaire recreatieplas klaar is voor een sterke comeback, bederft een parasiet de feestvreugde.

,,Hier worden we niet vrolijk van’’, zegt Brandsma over het negatieve zwemadvies dat de provincie Groningen deze week gaf. Deze keer is het niet de hardnekkige blauwalg – die vorig jaar werd uitgebannen door het hele meer droog te leggen en de leembodem weg te graven – maar ‘zwemmersjeuk’.

Boosdoener is een larfje van een platwormsoort dat zich schuilhoudt op poelslakjes en watervogels. Op de huid van zwemmers kan deze microscopische onverlaat bultjes veroorzaken. Die verdwijnen binnen 12 uur, maar geven wel heftige jeuk en soms hoofdpijn of koorts.

Dorpsbelangen sloeg zelf alarm na klachten van kinderen. Maar Brandsma had niet verwacht dat daar per ommegaande een negatief zwemadvies uit zou rollen. ,,Pas maandag kijkt een ecologisch bureau voor het eerst of die larve hier überhaupt in het water zit. Volgens hen is het advies een beetje voorbarig – ook omdat er bij goed afspoelen geen enkel risico is.’’

Brandsma rekent erop dat de kwestie snel wordt verholpen zodat Dorpsbelangen alsnog een mooi eerste zwemseizoen tegemoet gaat nu ze het beheer van de plas heeft overgenomen van de gemeente.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.