'The Last Post' klinkt bij het oorlogsmonument in Opende. De ambassadeur van Australië legde een krans voor omgekomen vliegers

De Australische ambassadeur Matthew Neuhaus, burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier en beheerder Geese Bijstra hebben vrijdagmiddag in Opende een krans gelegd bij het monument voor zes in de oorlog gesneuvelde Australische militairen en een Britse soldaat.

Ze kwamen op 15 februari 1944 om het leven toen hun bommenwerper bij het dorp werd neergeschoten en zijn op het kerkhof begraven.

Geese Bijstra (85) had voor de gelegenheid extra bloemen bij het monument op de begraafplaats geplant. Oppoetsen hoefde niet: hij onderhoudt het monument al 43 jaar en zorgt ervoor dat het er altijd keurig bij staat. Volgens Bijstra, die als jongetje vlakbij de crash woonde, was het lang geleden dat er een ambassadeur op bezoek kwam.

Bij de plechtigheid speelde trompettist Folkert-Hans Tolsma uit Opende onder meer The Last Post en beide volksliederen.

Remembrance Day

Het was de tweede kranslegging bij het monument binnen een jaar. Bijstra en de burgemeester deden dat in november samen ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking in de Gemenebestlanden ( Remembrance Day ). Die dag legde Neuhaus mede namens de gemeente Westerkwartier een krans in Den Haag.

De ambassadeur, die bij elk graf een houten kruisje legde, kreeg eerder op de middag met zijn vrouw Angela een rondleiding in het Abel Tasman Museum in Lutjegast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video