Last van astma, eczeem of hooikoorts? Grote kans dat je alle drie ziektes tegelijk hebt

Astma, eczeem en hooikoorts blijken een gezamenlijke erfelijke aanleg te hebben. Daardoor heeft een persoon vaak last van deze drie allergische ziektes tegelijkertijd.

Dat hebben onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen aangetoond in samenwerking met collega’s uit Australië, de Verenigde Staten en andere Europese landen. Ze publiceren erover in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Immuunsysteem

Bij alle allergische ziektes speelt de reactie van het menselijk afweersysteem een rol. Dat immuunsysteem reageert te heftig op een stof die op zichzelf niet echt gevaarlijk is voor de mens. Hoewel astma, eczeem en hooikoorts op zich ziektes zijn die in verschillende lichaamsdelen een rol spelen, de longen, de huid en de neus, blijkt uit dit nieuwe onderzoek dat de manier waarop de cellen van het immuunsysteem reageren, beïnvloed wordt door een zelfde groep genen.

Resultaten erg belangrijk

Om precies te zijn hebben de onderzoekers 136 erfelijke varianten in 132 genen geïdentificeerd. Vrijwel alle erfelijke varianten dragen bij aan al deze drie allergische ziekten; slechts zes varianten zijn specifiek voor eczeem of astma alleen.

Volgens UMCG-kinderlongarts Gerard Koppelman is het belang van deze resultaten erg groot. ,,Dit onderzoek verdubbelt onze kennis over de erfelijkheid van allergische ziekten. Het geeft aanwijzingen voor nieuwe erfelijke oorzaken van allergie, waardoor we kunnen onderzoeken of bestaande medicijnen bruikbaar zijn in de behandeling.’’

Lifelines

Epidemioloog Judith Vonk en kinderlongarts Gerard Koppelman van het UMCG deden hun deel van de internationale studie met gebruikmaking van data van het grote bevolkingsonderzoek Lifelines. Andere Nederlandse inbreng kwam uit het tweeling-onderzoek van de Amsterdamse hoogleraar psychologie Dorret Boomsma.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.