Leeggekochte Action leidt tot blije gezichten van Roma kinderen in zigeunerkampen in Roemenië

De komst van Lianne Brons en andere weldoeners zorgde voor veel blije gezichtjes in Roemenië. fotocollage René Beishuizen

Leerlingen van Dorpsschool Meeden zamelden de afgelopen weken 250 rugzakken met schoolspullen, 300 jassen en 130 paar schoenen in voor hun voormalige juf Mannie Brouwer. Brouwer gebruikt deze spullen voor Roma-kinderen in zigeunerkampen in Roemenië. Leerkracht van groep 8 Lianne Brons bracht de goederen deze week met zeven anderen naar Roemenië.

Vanwaar deze actie?

,,Het doel was om zoveel mogelijk Roma-kinderen de kans te bieden om naar school te gaan. Onderwijs is daar gratis. Ouders moeten daar wel veel voor doen. Zo moeten de kinderen schoon zijn en nette kleding en schoenen dragen. En zelf schoolspullen meenemen.”

Hoe was het in Roemenië?

,,We hebben dinsdag en woensdag alle rugzakken, jassen en schoenen uitgedeeld in zeven zigeunerkampen. We trokken op met Imre Koszta. Hij biedt daar hulp en wist precies wat waar nodig was. Kinderen kwamen van alle kanten aanrennen zodra ze ons zagen aankomen.”

Indrukwekkend.

,,Wat een dankbaarheid en blije gezichten bij het uitdelen van de spullen. Maar wat is het schrijnend dat deze mensen zo moeten leven. Bizar dat dit zo is in een land dat bij de Europese Unie hoort. Voor deze mensen is het van belang dat er hulp wordt geboden. We hopen dat door onze rugzakken meer kinderen naar school kunnen en zo een kans krijgen op betere leefomstandigheden.”

Hoe kwamen jullie trouwens aan al die spullen?

,,Ouders en leerlingen leverden allerlei spullen in op school. Groep zeven zamelde statiegeldflessen in en groep acht deed klusjes, zoals auto’s wassen. Met de opbrengst hebben we Action leeg gekocht. Mijn leerlingen hebben alle rugzakken ingepakt.”

Zijn jullie met z’n achten richting Roemenië gereden?

,,De bus met de spullen is vorige week vrijdag al die kant opgegaan met twee personen. Twee anderen zijn gevlogen en met de auto en bus teruggegaan. Wij zijn zondag met de Volvo vertrokken en zijn gisteren weer thuisgekomen.”

En nu? Krijgt deze succesvolle actie een vervolg?

,,We denken erover om een stichting op te richten. Gericht op het inzamelen van schoolspullen voor kinderen. Voor bedrijven is het makkelijker om te doneren of sponsoren wanneer we een stichting zijn. We willen deze actie graag een vervolg geven. Ook weer voor Roemenië. We hebben nu in zeven dorpen rugzakken uitgedeeld. In de tien andere dorpen zijn we nog niet geweest. En dat is hard nodig.”

menu