Leegloop in bestuur kledingbank Veendam

Alle hens aan dek bij Kledingbank Maxima in Veendam. Net nu gesprekken gaande zijn met gemeenten over extra geld is er leegloop in het bestuur.

‘Ramp’

,,Het is een ramp’’, zegt voorzitter Gherie ter Steege van Maxima Veendam, Menterwolde en Pekela. ,,We hebben geen secretaris en penningmeester. Juist die laatste hebben we dringend nodig. Deze week zouden we de nieuwe begroting doornemen omdat we in gesprek gaan met de gemeenten om extra subsidie.’’

Maxima heeft extra geld nodig. De huisvestigingskosten van het pand aan de Beneden Verlaat zijn te hoog. Komt er geen extra bijdrage op welke manier dan ook (‘we zoeken ook donateurs’) dan wordt er in het uiterste geval verhuisd. ,,We hopen op de gemeenten. Om de cijfers goed op een rij te hebben, zodat we onderbouwd de gesprekken kunnen aangaan, is een goede penningmeester nodig, juist ook omdat de gemeenten 1 oktober beslissen of er extra subsidie komt.’’ De secretaris wilde binnen de kledingbank iets anders doen. De penningmeester vond een betaalde baan.

Najaarscollectie

Dinsdag ging Maxima weer van start. Tientallen klanten kwamen langs om iets uit de najaarscollectie te halen. Ter Steege: ,,Het was druk. Om onze vrijwilligers te ontlasten zoeken we ook voor op de werkvloer extra vrijwilligers. Het is eigenlijk net een echt bedrijf. Mensen werken in teams van vijf. We doen de intake van nieuwe klanten. Er zijn acties op scholen en bij bedrijven. Deze week kregen we tweeduizend spullen die allemaal verwerkt moeten worden.’’ Met drie nieuwe bestuursleden en vier mensen op de werkvloer (‘liefst ook wat mannen’) is ze tevreden. De kledingbank, die van dinsdag tot en met vrijdag geopend is, wordt gerund door 25 vrijwilligers. ,,Dat zijn er te weinig.’’ Vooral ook omdat Maxima verwacht dat de drukte alleen maar zal toenemen.

Bij Maxima kunnen mensen met een inkomen tot 115 procent van het minimuminkomen een aantal keren per jaar gratis winkelen. ,,We hebben negenhonderd klanten, dat is 20 procent van het aantal mensen met een minimaal budget in de drie gemeenten. Liefst 4500 mensen komen in aanmerking om hier te winkelen. Ik hoop echt dat we meer mensen kunnen bereiken. Ze verdienen het. Het is belangrijk om jezelf bij armoede, ziekte of tegenslag mooi te maken. Je wordt er niet rijker of beter van. Je voelt je beter. Een waardiger mens.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.