Leek machteloos tegen verpauperde panden

De gemeente Leek tobt met langdurig leegstaande panden die wegens gebrekkig onderhoud verpauperen.

Boerderij Sintmaheerdt – daterend van 1884 – aan de Leuringslaan in Tolbert was daar een voorbeeld van. Al jaren stond het pand leeg. Voordien werd het bewoond door krakers en antikraakwacht. Omwonenden ergerden zich groen en geel aan deze verwaarloosde situatie. De buurt drong meermalen bij de gemeente aan op maatregelen. Maar veel meer dan het plaatsen van een hekwerk rondom het pand kon Leek volgens burgemeester Berend Hoekstra niet doen, omdat het pand particuliere eigendom is.

Minderjarige daders

Volgens Hoekstra groeven jeugdige personen een gat onder het hek, waardoor ze binnen konden komen. Voordat het pand dinsdagmiddag in de hens vloog, waren alle ramen ingeslagen. Politie en gemeente hadden gewaarschuwd kunnen zijn, want afgelopen weekeinde werd ook al gepoogd brand te stichten door een molotovcocktail naar binnen te gooien. Het brandbom belandde toen tegen de voorgevel. Door snel te blussen voorkwamen alerte buurtbewoners erger.

Volgens Hoekstra is de brand van dinsdagmiddag veroorzaakt door een stel minderjarigen die met wasbenzine op twee plekken in het pand brandjes stichtten. Rond vier uur stond de boerderij in lichterlaaie. Woensdagmorgen meldde een van de jeugdige daders zich met zijn moeder op het politiebureau in Leek.

Angst voor meer brandstichting

De eigenaar van het pand, die elders in het land woont, verkeert al langere tijd in financiële problemen. Toen hij zijn hypotheek niet meer kon betalen, is door de bank beslag gelegd. Inmiddels is de boerderij bij veiling verkocht. Nu het object in de as is gelegd, valt het zo goed als zeker terug aan de de eerste eigenaar.

Buurtbewoners vrezen dat er opnieuw brand wordt gesticht in de restanten. Volgens Hoekstra houdt de politie een oogje in het zeil. ,,Al langer rijdt iedere politiepatrouille langs dit pand in Tolbert als de agenten vanaf het bureau in Leek een ronde maken’’, zegt hij.

’Gebrekkig toezicht’

Omwonenden vinden dat politie en gemeente hebben gefaald. ,,Ze wezen steeds naar elkaar als wij klachten uitten over het verwaarloosde pand en het gebrekkige toezicht. De boerderij had eerder al lang verkocht kunnen zijn als de gemeente wat minder stringente eisen had gesteld aan een verbouwing van dit gemeentelijke monument.’’

Ook Zevenhuizen telt een drietal particuliere panden die door langdurige leegstand in een verpauperende staat verkeren. Door de gemeentelijke welzijnsnota aan te passen, hoopt de gemeente een instrument in handen te krijgen om op te treden tegen eigenaren die hun bezittingen laten versloeren. De gemeenteraad van Leek bracht meerdere bezwaren in tegen deze wijziging van de regels. Dat is voor B en W reden om hierover na de zomer aangepaste voorstellen te doen, zegt Hoekstra.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.