Leek op zoek naar aanjager Nienoord

Landgoed Nienoord in Leek wil de komende jaren met één gezicht naar buiten treden. Alle partners die hier toeristisch actief zijn, hebben elkaar hierin gevonden.

De gemeente Leek is een zoektocht begonnen naar een ‘aanjager’ die het landgoed op de kaart moet zetten. Nu trekt Nienoord jaarlijks ruim 400.000 bezoekers. Met wat inspanning acht bestuursvoorzitter Jan Stevenson het haalbaar om dit aantal naar 500.000 te verhogen.

Gezamenlijke actie

De bundeling van krachten mag bijzonder heten. Persoonlijke tegenstellingen tussen de verschillende partners stond deze samenwerking jarenlang in de weg. Behalve Familiepark/Zwemkasteel zijn museum, camping, Podium Nienoord en schapenboerderij Oosterheerd belangrijke spelers op het landgoed. Daarnaast trekt Nienoord nog recreanten die hier bijvoorbeeld wandelingen maken.

Familiepark en Zwemkasteel zijn nu jaarlijks elk goed voor 100.000 bezoekers, rekent Stevenson voor. Het museum trekt 20.000 gasten per jaar. Volgens de voorzitter van het recreatiecentrum werken alle partners nu nog met een eigen website. Hij zou graag zien dat er een gezamenlijke site wordt gelanceerd die de bezoekers voert langs de verschillende attracties.

Investeren

Museum en recreatiecentrum moesten de afgelopen jaren alle zeilen bijzetten om de bedrijven gezond te houden. Dat kostte zoveel tijd en energie (en dus ook geld) dat er geen financiële ruimte overbleef om te investeren. Dat laatste is volgens Stevenson hard nodig om het bezoekerstal naar een hoger peil te tillen.

Volgens Stevenson is landgoed Nienoord onomstreden de grootste toeristische attractie in de toekomstige gemeente Westerkwartier. Die zou straks jaarlijks 100.000 euro moeten uittrekken om Nienoord beter op de kaart te zetten. Stevenson heeft alvast wat ideeën: betere zichtbaarheid bij de entree van het park. ,,De stoomtreinen zijn het uithangbord van het familiepark. Waarom laten we die niet rijden met het informatiecentrum als opstapplaats om vervolgens halt te houden bij de vier stations waar de andere attracties te vinden zijn?’’

Verder pleit hij voor de bouw van vakantiebungalows aan de rand van het landgoed. ,,We willen graag dat onze bezoekers hier wat langere tijd aaneen doorbrengen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.