Leerkracht in hoger beroep veroordeeld voor ontucht

Een 39-jarige oud-leerkracht van het Zernike College in Haren is in hoger beroep voor ontucht met een leerlinge opnieuw een celstraf opgelegd. De hogere rechters veroordeelden de man tot achttien maanden cel. Hiervan zijn tien maanden voorwaardelijk.

Hij kreeg in 2015 een relatie met een 13-jarige leerlinge die verliefd op hem was geworden. De ouders van het meisje maakten zich zorgen, maar de oud-docent ontkende de relatie, terwijl hij ondertussen een seksuele relatie met het meisje had.

Bewuste keuze

De man werd in januari van vorig jaar in Groningen veroordeeld tot twee jaar cel (waarvan de helft voorwaardelijk). De hogere rechters waren milder in hun bestraffing. Zij hielden er rekening mee dat het inmiddels zestienjarig meisje de relatie met de man voortzet en ze zegt dat zij hiervoor bewust kiest.

Toch strafbaar

Het Hof kan er echter niet omheen dat seks met een minderjarige strafbaar is en hierop langere celstraffen staan. De man had als leerkracht weerstand moeten bieden en hulp moeten zoeken. Hij heeft de naam van de school in een kwaad daglicht gesteld en voor onrust in de samenleving gezorgd.

De man is sinds medio 2017 in therapie. Die moet hij na zijn detentie voortzetten zolang dit nodig wordt geacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.