Zo’n vierhonderd Stadjers met een inkomen van rond de bijstandsnorm smikkelen dankzij de koks in opleiding van Noorderpoort Euroborg van een rijk kerstmenu.

Eerst een waldorfsalade met bonbon van geitenkaas en noten, dan boeuf bourguignon met rode kool, stoofpeer en knolselderij en tot slot zwartebessenbavarois met chocoladesaus en kletskop. Het is het soort menu dat normaal gesproken buiten het bereik blijft van de 20.000 Groningers met een Stadjerspas. Ze leven van een inkomen van maximaal 120 procent van de bijstandsnorm. Zeg maar 1050 euro. Ze zitten in de bijstand, de WW, hebben AOW zonder pensioen of een laag inkomen uit werk.

Smulpakket met kerststol

Als je dan een oproep voorbij ziet komen voor een gratis driegangenkerstmenu, bereid door de chefs in spe van Noorderpoort Euroborg, dan meld je je natuurlijk aan. De eerste vierhonderd Stadjers hadden mazzel: zij kregen de menu’s de afgelopen dagen thuisbezorgd. In het smulpakket zat ook een kerststol, afkomstig uit de ovens van de bakkersopleiding van het Noorderpoort.

Een lange voorbereidingstijd had de actie allerminst. Een paar weken slechts. En dan kwam ook nog de lockdown eroverheen. ,,Het was zeer de vraag of alles nog wel kon doorgaan”, zegt docent Matthieu de Boo. ,,Sommige studenten dachten dat ze niet meer naar school mochten komen. Maar gelukkig, met een maximum van twaalf studenten tegelijk konden we toch blijven koken en inpakken.”

Ook studenten profiteren

De Stadjers die de diners ontvangen zijn niet de enigen die profiteren van de actie. Hetzelfde kan gezegd worden van de koks in opleiding zelf. Doordat de horeca potdicht zit, missen zij hun stageplekken. In andere jaren verzorgen de studenten een kerstdiner voor gasten op de school. Ook dat zit er nu niet in. Dan is mogen koken voor honderden minima een zeer welkome uitdaging. De kosten van de actie worden gedeeld door de gemeentelijke Stadjerspas en de school. Het bezorgen van de maaltijden wordt gedaan door de vrijwilligers van Stichting Present.

,,We krijgen heel leuke reactie van mensen”, zegt Paul Spoelstra van de Stadjerspas. ,,Hier wordt iedereen blij van.” Zijn organisatie is voor dit jaar nog niet klaar met het blij maken van de minima in de stad. Dinsdag krijgen alle zesduizend kinderen uit gezinnen met een Stadjerspas een tegoedbon van 30 euro die ze mogen besteden bij Jumbo en Albert Heijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen