Leerlingen van cbs De Rietzee zingen de Sint Maartenblues

Sint Martinus Bisschop? Saai. Hier loop ik met mien lanteern? Sooo last year. De leerlingen van cbs De Rietzee in Groningen zingen dit jaar hun eigen Sint Maartenblues. One, two, one, two, three!

,,Wat is belangrijk als je muziek maakt?’’ Meester Michael Hiariej, vakdocent muziek op basisschool De Rietzee, staat in de gymzaal en draait zich om naar de band. Imke, Florien en Sytse (keyboards), Ruben (conga’s), Tim (basgitaar), Kasper (gitaar), Rosalie (ukelele) en Olivier (drums) hoeven niet lang over het antwoord te denken. ,,Naar elkaar luisteren!’’

Tante d’r bloes

Ze hebben zojuist in een uurtje tijd de begeleiding ingestudeerd van hun gloednieuwe Sint Maartenlied. Juf Martine van groep zes schreef de woorden op de melodie van het nummer ‘En ik zal je wat vertellen van mijn tante d’r bloes’.

Die bloes werd ‘blues’, want er is reden tot melancholie. De feestdagen staan voor de deur, Sint Maarten is aanstaande, maar de coronatijd neemt de glans weg. Zo was er dit jaar al geen schoolreis, de kerstmusical gaat niet door en de traditionele lampionshow en het Sint Maartencircuit, -zo mooi met brandende lampions in een donkere school- zijn afgeblazen. Tijd, vond juf Martine, voor een feestelijk, verbindend alternatief. Nu zingt de hele school de Sint Maartenblues, van kleuter tot achtstegroeper:

‘Ik wil je iets vertellen van m’n lampion/ die glittert, glinstert, schijnt net zo fel als de zon/ik wandel door de straten als je ‘t nog niet ziet/ en nu alleen nog hopen dat het niet zo hard giet/ want het is weer 11 november/ k Zag het staan op de kalender/ o yeah!

Muziekmeester Michael

Dat deze leerlingen ‘even’ een nummer instuderen, is minder vreemd dan je denkt. Hier op De Rietzee krijgen de kinderen al vier jaar lang iedere maandag een half uur muziekles van meester Michael. Hij is vader van twee leerlingen, afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur, tevens bassist bij de coverband 1rst Call the DJ. Hij leert de kinderen van De Rietzee instrumenten bespelen, noten lezen, akkoorden opbouwen, ritmes slaan, zingen, en hij heeft daarvoor een prachtig muzieklokaal ter beschikking met een keur aan instrumenten die door de school uit het eigen budget zijn bekostigd.

Enthousiast

Op cbs De Rietzee nemen ze muziek serieus. De school stelde zelf een muziekleraar aan. ,,Je kunt het muziekonderwijs wel overlaten aan de leerkrachten, maar die hebben het al zo druk’’, zegt directeur Ronald Middelbos. ,,Nu is iedereen enthousiast. Je zou dit alle kinderen van Nederland gunnen.’’ Meester Michael geeft nu ook buiten schooltijd les in het muzieklokaal. Ouders zijn spontaan een eigen band begonnen om de schoolmusical te begeleiden.

Elk week muziekles, dat betekent niet dat de leerlingen allemaal klaargestoomd worden voor het conservatorium. Plezier staat voorop, zegt Hairiej. ,,Ik zou het leuk vinden als ze aan het einde van deze school allemaal iets kunnen op een instrument. Het hoeft niet perfect te zijn, als ze zich er maar op weten te redden.’’ Het zijn gretige leerlingen. ,,Echt sponzen.’’

Lalalalalaaaaa

De gymzaal stroomt vol. De leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 nemen hun plaatsen in. Even de stemmen losmaken -lalalalalalaaaa- en dan telt meester Michael af. Samen met het koor. One, two, one, two, three! En vallen ze in: ‘Ik wil je iets vertellen van m’n lampion...’

De toetsenisten zetten hun handen op het klavier. Olivier’s drumstokken striemen over de snare. Het gaat goed! Het gaat retestrak. ,,Nog een keer’’, roept Hairiej en raakt de bovenkant van zijn hoofd aan- een universeel muzikantenteken voor herhaling van het nummer. Dit mag een blues heten, maar het verdriet is ver te zoeken. ,,Nog een keer!’’ Steeds enthousiaster worden ze. Steeds harder zingen ze. De band stijgt boven zichzelf uit. De juffen en de directeur staan te swingen in de gang. Het einde is groots, lawaaiig, feestelijk, met veel tromgeroffel, wuivende handen van de koorleden en applaus voor iedereen.

Vol vertrouwen

Machtig. En dan nou nog Sint Maarten, vanavond. Want ook in deze coronatijd is het vandaag wel mooi 11 november, het staat op de kalender. Ze zien de avond vol vertrouwen tegemoet. ,,Ik denk toch wel’’, zegt Imke ,,Dat de mensen iets in huis hebben gehaald.’’

En nu alleen nog hopen dat het niet zo hard giet. O yeah!Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen