Leerlingenstop op De Stuwe in Winschoten

De directie van Onderwijscentrum De Stuwe in Winschoten heeft per 1 februari een leerlingenstop afgekondigd.

De maatregel is nodig, omdat er meer leerlingen speciaal onderwijs volgen dan was voorzien. Daardoor is er een gebrek aan leslokalen. De gemeente Oldambt denkt het ruimteprobleem te kunnen oplossen door vier, of vijf leslokalen op het schoolgebouw te plaatsen.

,,Daar is in het verleden met de bouw al rekening mee gehouden”, legt onderwijswethouder Bard Boon (PvhN) uit. ,,Maar we hadden nooit verwacht dat het daadwerkelijk ervan zou komen. In alle prognoses is geen rekening met extra leerlingen gehouden. Eerder met een afname.”

Arjan Bosscher, schoolcoördinator op De Stuwe, zegt dat er in 2013, bij de opening van het schoolcomplex, rekening mee werd gehouden dat het aantal groepen van negen naar zeven zou teruggaan. ,,Maar we zijn van negen naar elf gegaan.”

Opvallende toestroom van kinderen van 4 en 5 jaar

Op De Stuwe, waar drie scholen onderdak hebben, volgen 225 kinderen uit Zuidoost-Groningen les. De scholen waarvoor een leerlingenstop is afgekondigd zijn die voor speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen. Wat vooral opvalt, is de toestroom van kinderen in de leeftijdscategorie van 4 en 5 jaar.

Communisten willen investeren in school

De Verenigde Communistisch Partij (VCP) dringt erop aan om extra geld te investeren. ,,We gaan dat nu onderzoeken. Met nieuwbouw zal enkele tonnen gemoeid zijn. Ik wil kijken of ook andere gemeenten willen meebetalen”, zegt Boon. ,,Want ieder kind dat geen speciaal onderwijs kan volgen, is er één te veel.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.