Leerlingenverlies Tamarisk door vertraging MFA De Wijert

De Tamarisk telt honderd leerlingen minder doordat de bouw van het nieuwe wijkcentrum in De Wijert waarin de christelijke basisschool komt, ruim twee jaar vertraging oploopt.

De gemeente Groningen wil op de plek van de oude bibliotheek aan de Van Iddekingeweg MFA De Wijert bouwen die onderdak biedt aan De Tamarisk, kinderopvang Kids First en een spelhal. Deze moest er volgens de oorspronkelijke planning na de zomer van 2018 staan. Dit wordt nu eind 2020. ,,Maar eigenlijk had de school er al in 2012 moeten staan’’, zegt bestuurder Erik Vredeveld van de Vereniging Christelijk Onderwijs waaronder De Tamarisk valt. ,,We wachten al ontzettend lang.’’

Leerlingenverlies

Het gevolg is dat het aantal leerlingen van de Tamarisk minder hard groeit. ,,We hebben er nu 220. Volgens de gemeentelijke prognoses hadden dat er honderd meer moeten zijn’’, legt directeur Henk Huisinga van de Tamarisk uit. Deze locatie sluit zodra de MFA is gerealiseerd.

De Tamarisk telde tot juli vorig schooljaar drie vestigingen: Helpman, Wijert en Corpus Den Hoorn. Huisinga: ,,De vestiging van Helpman sloot in 2017 aangezien er op deze locatie nagenoeg geen aanmeldingen meer waren. Al tien jaar hebben we richting (toekomstige) ouders die zich bij Helpman meldden aangegeven dat deze locatie op termijn zou sluiten.’’ De school in De Wijert stamt uit de jaren zestig. ,,We kunnen er nog prima lesgeven, maar we hebben de laatste jaren alleen geld gestoken in het allernoodzakelijkste onderhoud, omdat we immers zouden verhuizen.’’

De aanbesteding van de gemeente mislukte, omdat ze de bouw op circa 7,5 miljoen euro schatte. Maar de bouwkosten waren met bijna 30 procent gestegen, mede omdat de economie groeit en er weer volop wordt gebouwd. Wethouder Ton Schroor (D66) bestudeerde een aantal scenario’s, zoals het stopzetten van het project. Belangrijkste reden om door te gaan is het voordeel dat de betrokken partijen hebben door in hetzelfde gebouw te zitten.

Huurverhoging

Hiervoor is extra geld nodig, 4,6 miljoen euro in totaal. Daarvan komt 3,1 miljoen uit de gemeentelijke begroting begroting. De resterende 1,5 miljoen moet onder meer worden opgebracht door bijvoorbeeld een huurverhoging voor de bibliotheek en Kids First. Dit staat nog niet vast.

Minder vierkante meters

Om te voorkomen dat de kosten de pan uitvliegen, is ook het ontwerp versoberd. De Tamarisk en de bibliotheek krijgen minder vierkante meters. Het nieuwe centrum gaat van drie naar twee verdiepingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.