Lees terug: liveverslag korrewegschutter Azim A. voor de rechter

Azim A. staat vandaag voor de rechter. De grote vraag in deze bizarre zaak: waarom schoot hij in oktober vorig jaar een student neer? Volg het proces hier live.

Voor zover bekend was er geen aanleiding voor de schietpartij. Er was geen ruzie. Ze kenden elkaar niet. Het gebeurde ‘gewoon’. En vooral dat ‘gewoon’ maakt de zaak zo bizar. De student werd in zijn rug geraakt en is daardoor blijvend verlamd.

Lees hier de strafeis die donderdagmiddag is uitgesproken. Lees hier de complete spreekrechtverklaring van het slachtoffer waarbij hij zich rechtstreeks tot A. richtte.

Roelof van Dalen


Roelof van Dalen


Roelof van Dalen

Dat doet hij niet. ,,Ik heb geen laatste woord.’’

Roelof van Dalen

Op 19 oktober volgt een uitspraak, meldt de rechter. Azim A. krijgt nu nog de kans om het laatste woord te nemen.

Roelof van Dalen


Roelof van Dalen

Officier van Justitie over verhaal Weski nationale opsporingslijst en publieke berechting: ,,De verdachte is nooit geplaatst op de nationale opsporingslijst. Daar is namelijk nooit toestemming voor gegeven. Dat er een foto geplaatst is bij bijvoorbeeld Opsporing Verzocht is iets anders. Dat is geheel volgens de regels.’’

Roelof van Dalen

Weski vindt dat schadevergoeding te hoog is en haalt andere zaken aan waarbij ook sprake was van dwarslaesie en waarbij lager bedrag is toegekend. Daarmee is pleidooi van Weski ten einde.

Roelof van Dalen

Er is volgens Weski teveel schadevergoeding gevraagd, onder meer voor de garderobe van het slachtoffer en een auto.

Roelof van Dalen

Over de schadevergoeding: ,,Ik had natuurlijk een heel dik pakket verwacht. Maar ik zeg wel meteen dat dit op bepaalde punten een onevenredige belasting vormt voor het strafproces.’’

Roelof van Dalen

Gebruik van alcohol of het blowen leveren niet het gevaar op dat er herhaling komt, vindt Weski. Dus op basis daarvan tbs opleggen kan niet, stelt hij.

Roelof van Dalen

Weski haalt het ‘zeer beperkte strafblad’ van A. aan. ,,Geen zeer langdurige patroon van geweld.’’

Roelof van Dalen

De video-verbinding met de tweede zaal is hersteld. De zaak gaat verder.

Roelof van Dalen

De vader van Azim A. loopt naar de andere zaal en wil daar naar binnen. ,,Gaan we niet doen’’, zegt agent. ,,Maar ik ben de vader.’’ Agent: ,,We willen de familie van het slachtoffer en van de verdachte niet bij elkaar hebben.’’

Roelof van Dalen


Roelof van Dalen


Roelof van Dalen

Alle artikelen in de media en de meningen die daaronder verschenen hebben hun uitwerking gehad op A., stelt Weski. Waardoor hij zich niet meer vrij voelt er iets over te zeggen.

Roelof van Dalen

De publieke berechting zorgde ervoor dat cliënt niet meer wilde verklaren. ,,Want ja, wie gaat mij nog geloven’’, citeert Weski.

Roelof van Dalen


Roelof van Dalen


Roelof van Dalen

Weski spreekt over publieke berechting door onder meer de opsporingsberichten. ,,Ja, het is een ernstig feit, maar heel eerlijk. Er gebeuren heel veel schietpartijen in Nederland. Ja, het is een willekeurig slachtoffer, maar was is het verschil als iemand bijvoorbeeld geript wordt? Een mensenleven is een mensenleven.’’

Roelof van Dalen

Weski: ,,Het feit waar we het over hebben is natuurlijk zeer ernstig. Maar de vraag is of het plaatsen op nationale opsporingslijsten niet disproportioneel is.’’ Hij haalt ook aan dat ten onrechte iemand die lijkt op A. werd opgepakt.

Roelof van Dalen

(Eerder sprak ik over vijf schoten. Daar gaat het ook om. Maar er zijn er ‘maar’ vier te zien in de vorm van lichtflitsen)

Roelof van Dalen

Over de beelden die getoond zijn: ,,Inderdaad zien we vier knallen kort na elkaar. Ik stel dat er te weinig tijd is geweest voor rustig overleg. Het is een vloeiende beweging gebeurd. Na de gemoedsopwelling, volgen de schoten.’’

Roelof van Dalen

Over de uitspraken ‘Als een vogel uit de lucht geschoten’ en dat A. het af zou willen maken in het ziekenhuis: ,,Cliënt zegt dat niet gezegd te hebben.’’

Roelof van Dalen

Zegt het feit dat A. een vuurwapen met kogels op zak had dat hij van plan was iemand iets aan te doen? Volgens advocaat Weski niet.