Lefier biedt particuliere huiseigenaren aan te helpen bij oplossen schade

Voor het plaatsen van doeken moesten steigers worden gebruikt. foto tcmg

Woningcorporatie Lefier schiet huiseigenaren te hulp bij het zoeken van een oplossing voor hun beschadigde huizen aan de Schaepmanstraat en Dreeslaan in Hoogezand.

Dat is dinsdagavond aan huiseigenaren verteld tijdens een inloopspreekuur in de Vredekerk in Hoogezand. Woningcorporatie Lefier en de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) gaven daar openheid van zaken over het vervolgtraject voor de Schaepmanstraat en Dreeslaan in Hoogezand.

Loskomende stenen

Daar vielen begin september bij stil weer stenen van gevels van woningen van Lefier en koopwoningen aan de Schaepmanstraat en de Dreeslaan in Hoogezand. De loskomende stenen waren afkomstig van penanten, een bakstenen scheiding tussen twee woningen. Potentieel kon daardoor bij 61 huurwoningen en 50 koopwoningen een gevaarlijke situatie ontstaan.

Inspectie

Lefier vermoedde dat de losrakende stenen mogelijk aardbevingsschade waren en schakelde de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen in. Inspectie door TCMG bracht aan het licht dat er mogelijk een gevaarlijke situatie zou kunnen ontstaan bij penanten van andere woningen ter plaatse.

Daarop werden alle penanten in de Schaepmanstraat en Dreeslaan voorzien van steigerdoeken. Daarmee werd voorkomen dat eventueel losgeraakte stenen op straat zouden vallen. De verwachting was begin september nog dat begin oktober een plan van aanpak zou kunnen worden gepresenteerd. Dat lijkt nu eind oktober te worden.

Rapport

Namens de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen zegt Jouke Schaafsma dat een onafhankelijke deskundige zijn onderzoek heeft afgerond. ,,Hij schrijft nu zijn rapport. Daarin wordt beantwoord of het inderdaad om mijnbouwschade gaat en wat het kost om te repareren.’’

Schaafsma noemt het uniek dat Lefier aanbiedt om woningeigenaren te ontzorgen. ,,Het voorkomt dat huiseigenaren ieder voor zich op zoek moeten naar een oplossing voor deze specifieke schade.’’

menu