Boeren met trekkers hebben de toegangswegen richting het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle geblokkeerd. Voor burgemeester Peter Snijders is de maat vol.

Lege supermarktschappen na blokkade distributiecentrum. Volgens Zwolse burgemeester hebben de boeren 'een grens bereikt'

Boeren met trekkers hebben de toegangswegen richting het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle geblokkeerd. Voor burgemeester Peter Snijders is de maat vol. Foto: Wilbert Bijzitter

,,Boeren moeten niet in Zwolle zijn, maar in Den Haag.” Voor de Zwolse burgemeester Peter Snijders is na de bezetting van het distributiecentrum van Albert Heijn gisteren een grens bereikt. Omdat boeren lange tijd hun gang konden gaan, leidde de actie tot lege schappen. ,,Het gaat om de eerste levensbehoeften van mensen.”

Ruim negen uur lang bezetten boeren gisteren het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. De gevolgen waren groot: 230 supermarkten konden niet worden bevoorraad, ongeveer een derde van alle AH-vestigingen in Nederland. Het leidde gelijk tot lege schappen. Burgemeester Peter Snijders, ook voorzitter van de veiligheidsregio IJsselland, wil dit koste wat het kost voorkomen in de toekomst.

De actie begon al rond half vijf s’ ochtends. Uiteindelijk stelde u een ultimatum om 13.30 uur. Had u niet veel eerder moeten ingrijpen?

,,Als je wilt ingrijpen moet je ook zeker weten dat we dit waar kunnen maken. Daar moet je goed over nadenken. We zijn in goed overleg met de boeren en wilden dat niet stuk maken. Ik heb zelf contact gehad met de boeren en gezegd: dit moet stoppen.”

Het was dus een praktisch argument om niet eerder in te grijpen?

,,We hebben hier te maken met een forse ingreep in de bevoorrading van supermarkten. De eerste levensbehoefte van mensen heeft er lang uit gelegen. We hadden eerder willen ingrijpen, dat klopt. In contacten tussen de politie en de boeren is ook elke keer gezegd: stop hiermee, of maak in ieder geval ruimte voor de vrachtwagens. Daar is niet aan meegewerkt, maar als je zegt: we grijpen in, dan moet je ook b kunnen zeggen. Dat vergt enige voorbereiding.”

Eerder waren er ook al acties in Zwolle, maar ook bij andere distributiecentra in de regio. Wat maakte deze protestactie anders?

,,Het karakter was anders dan bij andere acties. Eerdere acties in het district duurden een paar uur. In de loop van de ochtend werd duidelijk dat deze demonstratie langer ging duren. Toen hebben we gezegd: nu moeten we echt afspraken gaan maken. Het is prima om te betogen, maar dat moet je van te voren melden. Dan kunnen we overleggen over de veiligheid. Gelukkig was er geen escalatie, dat is het belangrijkste.”

De gevolgen waren gelijk groot. In korte tijd raakten de schappen van de supermarkten leeg. Hoe kan dat?

,,Dat heeft te maken met de logistiek in Nederland. En ook met het distributiecentrum in Zwolle. Dit distributiecentrum bevoorraadt een groot deel van Noord- en Oost-Nederland. Daarmee wordt het wel kwetsbaar als dit zo stil komt te liggen. Zeker op de vrijdag, zo voor het weekend. Het was een heel ongelukkig moment en al de derde keer.

Daarom heb ik op een gegeven moment gezegd: tot hier en niet verder. Als de demonstratie van tevoren wordt aangekondigd kun je met supermarkten overleggen om de goederenstromen langs andere distributiecentra te laten gaan of kun je winkels extra bevoorraden.”

De onvrede is nog niet uit de lucht. Blijft u met de boeren in gesprek?

,,Nee, dat klopt. De boeren moeten alleen niet in Zwolle zijn, maar in Den Haag. Ik zie een enorme verdeeldheid in de boerensector en dat helpt ook niet. Gisteren is er afgesproken dat we een brief sturen vanuit de IJssellandse burgemeesters om aandacht te vragen bij het kabinet. Vandaag vonden boeren dat er een brief moest komen waarin stond dat Carola Schouten, deze burgemeester en de boeren in overleg zouden gaan. Dat is een brief die nooit is toegezegd.”

menu