Legendarisch café Het Anker in Delfzijl sluit de deuren

Café Het Anker in de Willemstraat in Delfzijl sluit op 23 juni definitief de deuren. Het pand is gekocht door de gemeente, mogelijk met de bedoeling het te slopen.

Het café grenst aan het Vennenplein dat volop in ontwikkeling is. Zo is de Vennenflat gesloopt en gaat het plein volledig op de kop. Café Het Anker staat op de plek waar nieuwe ontwikkelingen staan gepland, onder meer de bouw van een wooncomplex voor senioren.

Emotionele reacties

Hoewel de klandizie in de loop van de jaren steeds minder werd, roept de aangekondigde sluiting van het ooit roemruchte café op social media veel emoties op. De uitbaters van het café kondigden de sluiting aan op Facebook.

Café Het Anker was in zijn topjaren ‘the place to be’ in Delfzijl. Vooral tijdens de Pinksterfeesten was het café met het, voor de gelegenheid vergrote, terras dé verzamelplaats voor feestvierend Delfzijl.

133 jaar horeca

Café Het Anker heeft een lange geschiedenis. De eerste horecavergunning voor het pand werd 133 jaar geleden afgeven. Destijds vormde het nog een geheel met de naastgelegen slagerij.

De zaak werd decennialang gerund door de de familie Van der Linde, vanaf 1955 door vader Tinus, in 1968 opgevolgd door ‘jonge Tinus’, een icoon in de Delfzijlster horeca. Hij overleed in 2007, vier jaar na de verkoop van het café. Ondanks dat het café verkocht was bleef de zaak in de volksmond ‘Tinus’ heten.

‘Oude en jonge Tinus’

Het café heeft daarna nog even een bloeiperiode gekend maar kwam uiteindelijk leeg te staan. De twee exploitanten die het daarna nog probeerden hebben het café Het Anker nooit weer zo aan de loop gekregen als in de gouden jaren van ‘oude en jonge Tinus’.

De gemeente Delfzijl laat in een reactie weten dat het nog niet voor honderd procent vaststaat dat het pand wordt gesloopt. ,,Het pand wordt meegenomen in de uitwerking van de plannen voor dit gebied, dan wordt helder wat er met het pand gaat gebeuren”, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Uitbater Appie Plaggenborg was niet te bereiken voor een reactie. Op de Facebookpagina van het café laat hij teleurgesteld weten: ,,We hebben ons uiterste best gedaan om dit te voorkomen maar helaas mocht al ons moeite niet baten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.