Leraar gelokt met leaseauto

Scholen en gemeenten in de Randstad halen alles uit de kast om docenten naar de grote steden te trekken. Ook in Groningen en Friesland worden er al leaseauto’s geboden.

Veel vacatures

In steden als Rotterdam, Utrecht en Almere worden leraren, waar een tekort aan is, gelokt met dikke bonussen of extra opleidingen. Met name voor wiskunde, scheikunde, natuurkunde en Duits, maar ook voor Engels en Nederlands zijn veel vacatures. Er studeren te weinig bevoegde leraren af en het aantal leerlingen groeit.

In het Noorden is het lerarentekort minder nijpend dan in de Randstad, maar ook hier is wel degelijk vraag naar docenten. Zo is detacheerbedrijf Maandag, met vestigingen in Groningen, Leeuwarden en Zwolle, voor meerdere scholen (voortgezet, mbo, hbo) op zoek naar eerste- en tweedegraads docenten voor verschillende vakken. Het gaat om docenten Nederlands, Engels, wiskunde, Duits, Frans, economie, natuurkunde en scheikunde.

Gunstige arbeidsvoorwaarden

Maandag zoekt docenten die (bijna) afgestudeerd zijn ‘om met zekerheid van een vast dienstverband te werken bij meerdere scholen of permanent bij een school’, zo valt te lezen op de site van de detacheerder. En vervolgens: ‘Naast onze passende en goede arbeidsvoorwaarden behoort een leaseauto tot de mogelijkheden’. Het doet denken aan de gouden tijden in de it-sector aan het begin van deze eeuw.

Scholen, gemeenten en detacheringbureaus verzinnen gunstige arbeidsvoorwaarden om leraren te lokken. De docenten zijn moeilijk te porren voor een baan in het Westen, constateren Frank Cörvers, hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt, en detacheerders. Het is vaak niet aantrekkelijk om naar de Randstad te verhuizen, onder meer omdat de huizenprijzen hoger liggen.

In de vacatures die scholen op Docentenbank.nl zetten, valt vooral op dat de moeilijk te vinden leraren een hoger salaris kunnen krijgen. ,,Als ze te weinig bieden, kunnen ze niemand krijgen, dus een hogere schaal helpt wel’’, constateert accountmanager Mariska van Bokhorst.

Bijzonder

Het aanbieden van een leaseauto is een standaard procedure als docenten te ver weg wonen, zegt een landelijk woordvoerder van detacheerbedrijf Maandag. Toch is het voor het onderwijs bijzonder, aldus hoogleraar Cörvers. ,,Een leaseauto klinkt natuurlijk goed. Daarmee kan een bureau goede sier maken.’’

Volgens Cörvers bereiken scholen uiteindelijk weinig met de lokkertjes. ,,Het zijn meestal tijdelijke maatregelen die weinig nieuwe docenten opleveren. Bovendien dreigen scholen de problemen te verplaatsen door leraren bij elkaar weg te kapen’’, zegt hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.