Leraren staken vandaag massaal in Groningen. Waarom eigenlijk? (+poll)

Leraren van basisscholen staken vandaag. Groningers, Drenten en Friezen komen met vele duizenden bijeen op het oude Suikerunieterrein in Groningen. Nog niet zo lang geleden legden ze ook al het werk neer. Hoe zit het met die stakingen?

Waarom staken de leraren?

Leraren van basisscholen staken omdat ze meer geld van het ministerie willen om de werkdruk te verlagen:

  • Ze vinden dat ze het te druk hebben
  • Ze zijn veel tijd kwijt aan administratie
  • Door passend onderwijs hebben ze meer leerlingen in de klas die extra ondersteuning nodig hebben. De leerontwikkelingen van deze kinderen moeten worden vastgelegd

Met meer geld kunnen scholen meer leerkrachten en/of klassenassistenten aantrekken zodat er ‘meer handen’ in de klas zijn.

Er is toch al een akkoord met minister Slob van onderwijs gesloten?

Dat klopt. Slob wilde het geld voor werkdrukverlaging pas over een paar jaar beschikbaar stellen, maar scholen krijgen het nu al komend schooljaar.

Maar dat is niet genoeg, vinden de leraren. Ze willen ook meer geld om de salarissen te verhogen. Die verhoging is vooral bedoeld om meer mensen te interesseren meester of juf te worden, want er is een groot tekort aan (inval)leraren. Meer jongeren en zij-instromers moeten voor het beroep kiezen, en vooral jongens: op basisscholen staan bijna geen mannelijke leerkrachten voor de klas.

Leraren hebben toch al eerder gestaakt?

De acties begonnen vorig jaar juni met prikacties. Daarna was er een staking op de Dag van de Leraar, 5 oktober, in Den Haag. Daar kwamen 60.000 demonstranten op af. Veel meer dan de onderwijsbonden hadden verwacht. In Groningen was op diezelfde dag op de Drafbaan in het Stadspark een manifestatie. Daar waren zesduizend leraren.

Op 12 december waren plaatselijke acties. In Groningen konden stakers terecht bij een stand van de Algemene Onderwijsbond (AOb) op de Grote Markt of gingen ze met het CNV naar een onderwijsfilm in de bioscoop. In Vlagtwedde kwamen tweehonderd leraren bij elkaar. Hierna besloten de bonden een estafette-staking te houden. De eerste voor de noordelijke drie provincies is vandaag in Groningen.

Wat gebeurt er vandaag?

Bijna alle scholen in het Noorden zijn dicht. Sommige scholen zijn open en daar kunnen leerlingen terecht voor opvang, maar krijgen ze geen les. Meestal is er een alternatief programma met spelletjes. Op het oude Suikerunieterrein in de stad Groningen is een grote manifestatie waar tussen de vijf- en zesduizend leraren worden verwacht. Er is muziek en er zijn toespraken van vertegenwoordigers van vakbonden als de AOb, CNV en POinActie. Zo willen de leraren hun eisen kracht bij zetten.

Kunnen scholen zo maar dicht zijn?

Iedereen in Nederland heeft een recht om te staken, ook leraren. Verreweg de meeste schoolbesturen ondersteunen de acties. Bij de vorige stakingen lieten veel besturen hun solidariteit zien door de salarissen van hun leraren gewoon door te betalen. Dat is dit keer anders. Meer besturen doen dat niet. Zij vinden dat hun personeel maar bij de bonden moeten aankloppen. Die hebben een stakingskas waaruit ze leraren een vergoeding kunnen betalen.

Is dit de laatste staking?

De bonden houden voet bij stuk en willen doorgaan tot ze meer geld voor salarisverhoging hebben, ruim 6 miljoen euro. Vandaag is de eerste estafette-staking, de volgende staat gepland voor 14 maart in Amsterdam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.