Leren op de zomerschool loont

Meer dan de helft van de leerlingen die naar een zomerschool gaat om zittenblijven te voorkomen, doet dat met plezier. Acht van de tien gaan alsnog over.

Ze ‘kiezen’ voor de zomerschool, zeggen ze, omdat ze zich moeilijk kunnen concentreren en moeite hebben met motivatie en planning. In mindere mate gaat het om het beheersen van de stof. Leerlingen hebben baat bij de zomerschool, zo blijkt uit het onderzoek dat de VO-Raad en CNV-Onderwijs lieten uitvoeren. Vorig jaar ging 83 procent van de deelnemers alsnog over naar de volgende klas.

Onbevoegde docenten

Docenten die lesgeven op zomerscholen zijn meestal onbevoegd, zo blijkt uit het onderzoek. Dit in tegenstelling tot het beleid van de VO-Raad, die al jaren pleit voor bevoegde docenten voor de klas. Het zou de kwaliteit van de lessen verhogen. Maar de scholieren en ook de coördinatoren van de zomerscholen zijn tevreden over de externe leraren. Ze hebben voldoende vakkennis, kunnen goed uitleggen en weten hoe ze met leerlingen moeten omgaan.

Toch zijn er ook kritiekpunten. Eigen docenten moeten met lesstof voor hun leerlingen komen, maar dat doen ze niet allemaal. En niet alle toetsen zijn van voldoende kwaliteit. Sommige docenten vinden het onterecht dat er een zomerschool is. Leerlingen die gedurende het jaar de les verstieren, krijgen zo een tweede kans. Een deel van de leerlingen vindt een zomerschool ‘lang duren’. Op sommige scholen offeren leerlingen er de eerste twee weken zomervakantie voor op.

Kleine groepen

Op zomerscholen tegen zittenblijven kunnen leerlingen die dreigen een jaartje over te moeten doen hun kennis laten bijspijkeren. Ze krijgen les in kleine groepen. Als ze aan het einde een toets voldoende maken, kunnen ze alsnog over. Het moet voorkomen dat leerlingen die voor een paar vakken onvoldoende staan, een heel jaar over moeten doen. Dat leidt vaak tot demotivatie.

Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker maakte vorige week bekend opnieuw geld uit te trekken voor zomerscholen. De overheid heeft belang bij jongeren die in één keer overgaan. Zittenblijvers kosten gemiddeld 7400 euro per jaar, een leerling op een zomerschool 650 euro. Bovendien is het aantal zittenblijvers in Nederland met 5,8 procent hoger dan in omringende landen. Met de VO-Raad heeft het kabinet afgesproken dat het aantal zittenblijvers in 2020 omlaag moet naar 3,8 procent.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.