Lesje drummen van grootheid Zuiderwijk

Zeker vijftig drummers in de dop hoorden zaterdagmiddag in Warffum van Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk hoe je heel goed wordt.

Iedereen kan alles spelen wat er geschreven is, gelooft Zuiderwijk (68). ,,Als je het maar langzaam doet.’’ Maar het is de snelheid die een muzikant, of in elk geval een drummer, virtuoos maakt.

En dat is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Ofwel het begaanbaar maken van de bruggetjes tussen je ledematen.

Dat is in elk geval hoe hij het deed, toen hij als 13-jarig jongetje na de dood van zijn vader iets zocht waar hij ,,heel erg goed’’ in wilde worden, vertelde de grootheid in de hal van Het Hogeland College. Naar de Beatles luisteren en meeslaan met zijn handen op zijn knieën, want een drumstel was er in die jaren zo maar niet.

Pas veel later snapte hij dat hij daarvan het meeste had geleerd. ,,Drummen is hersengymnastiek. Als je hersens goed werken, kun je veel beter leren drummen.’’

Zuiderwijk praatte tot zijn keel er schor van werd, liet de leerlingen en hun meeluisterende ouders en grootouders meebewegen op het ritme van de muziek en toonde natuurlijk staaltjes van zijn eigen kunnen.

Als hij in de buurt was, wilde hij wel eens zo’n clinic geven, had Zuiderwijk ooit tegen directeur Anne van der Sluis van Muziekschool Hunsingo gezegd. Zaterdagavond was hij in de buurt, in Drachten, en meldde hij zich.

En ja, ook zelf zit de drummer nog regelmatig ,,te stuntelen als een beginneling’’ als hij iets nieuws wil spelen, troostte hij zijn publiek. ,,Voordat je over al die bruggetjes bent heengegaan, ben je een stuk verder.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.