Lessen op Alfa-college stilgelegd

Op het Alfa-college aan de Kardingerweg in Groningen zijn de reguliere lessen dinsdag om 12 uur stilgelegd. Studenten en docenten van de opleiding Sport en Bewegen hebben de actie op touw gezet om opnieuw aandacht en actie te vragen voor hun medestudent Rachid Traoré (19). Hij dreigt Nederland te moeten verlaten omdat hij is uitgeprocedeerd.

Rachid vluchtte drie jaar geleden uit Burkina Faso en verblijft in het asielzoekerscentrum in Zweeloo. Zijn ouders zijn overleden. Rachid heeft in Noord-Nederland een nieuw leven opgebouwd. Hij studeert aan het Alfa-college en is talentvol verdediger van Hoofdklasser Achilles 1894 in Assen. Om te voorkomen dat de 19-jarige het land uit moet, voerden medestudenten en docent Rens Spijkers kortgeleden ook al actie.

Het stilleggen van de lessen gebeurt met instemming van de directie. ,,Niemand gaat ons Alfa-college gebouw meer in of uit voordat we met bestuurders hebben kunnen praten'', stellen de actievoerders. Ze doelen op de bestuursvoorzitter van het Alfa-college en de burgemeesters van Groningen en Coevorden. Een woordvoerster van het Alfa college benadrukt dat sprake is van een vreedzaam protest.

Toen de lessen waren gestaakt, was er een bijeenkomst in de grote zaal. Daarbij gingen ongeveer vierhonderd lichtjes aan. ,,Hartverwarmend'', reageert Spijkers. Of de actie iets uithaalt, moet blijken. ,,We proberen aandacht te krijgen via de media. Zeg maar de lawaaikant. Maar er is ook een stille kant. Daarbij is contact met de advocaat en de Immigratie en Naturalisatie Dienst. Er is hoger beroep aangetekend tegen de beslissing dat Rachid het land uit moet.''

Op de foto's de honderden lichtjes in de grote zaal en de spandoeken bij de ingang van het Alfa-college aan de Kardingerweg in Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.