Letterenfestival RUG slaat op de trom tegen bezuinigingen

Het Harmoniecomplex van de Rijksuniversiteit Groningen (waar onder meer de Faculteit der Letteren huist). Foto: DVHN

De Faculteit der Letteren protesteert met het eerste Letterenfestival in de geschiedenis van de RUG tegen dreigende bezuinigingen. Het festival vindt plaats op zaterdag 14 september.

Tussen 13.00 en 17.00 uur zijn er zowel binnen als buiten het Harmoniecomplex tal van activiteiten voor jong en oud, zoals mini-lezingen, wetenschappelijke experimenten, muziekoptredens en workshops. ,,We gooien de deuren open om iedereen te laten zien waar we mee bezig zijn’’, zegt Frank Harbers, mede-initiatiefnemer en universitair docent.

Aanleiding voor het festival is het besluit van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) om geld van onder meer geestes- en medische wetenschappen naar technische studies over te hevelen. Van Engelshoven vindt dit noodzakelijk, omdat de technische universiteiten de vraag niet aankunnen en het bedrijfsleven om technici zit te springen.

‘We trekken ons niet vier jaar terug op een zolder’

,,Ik spreek de noodzaak niet tegen’’, zegt Harbers. ,,Maar wel dat het geld bij het ene vakgebied wordt weggehaald en aan een andere studie wordt gegeven. Alsof de werkdruk bij letteren niet hoog is. Het lijkt wel alsof er nog een oud clichébeeld van letteren bestaat, van iemand die zich vier jaar lang met een boek dat bijna niemand heeft gelezen op een zolder terugtrekt om daar dan vervolgens een nog dikker boek over te schrijven dat ook niemand leest. Maar dat is zo’n miskenning van wat hier gebeurt. Geesteswetenschappers houden zich echt bezig met de problemen van deze tijd. Er zitten taalwetenschappers, letterkundigen, mediawetenschappers en cultuurwetenschappers die zich echt bezighouden met de belangrijke problemen van tegenwoordig. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met jongeren en mediageletterdheid?’’

Onderdeel van het festival is daarom de quiz ‘Hoe gaan kinderen om met media?’. Hoogleraar journalistiek Marcel Broersma werkt hierbij nauw samen met kinderopvangorganisatie SKSG.

Harbers: ,,De discussie dat Letteren-onderzoek niet zo belangrijk is, hoor je vaak genoeg op feestjes terug. Daarom is het van belang aan het publiek te laten zien wat voor belangrijk onderzoek we hier doen. Dat doen we met dit festival op een toegankelijke manier. We zijn natuurlijk geen Lowlands, maar er is livemuziek van singer-songwriter Marlene Bakker en er komen foodtrucks. Daar zit ook een ‘archeo foodtruck’ bij, die laat zien wat er bij mensen in de prehistorie en in de Gouden Eeuw op het menu stond. Er worden geen historische gerechten gekookt of zo, maar je kunt wel door een microscoop van alles bestuderen.’’

Test je kennis van nepnieuws

Andere thema’s zijn: laat je noordelijke tongval analyseren met de Stemmen App; test je kennis van nepnieuws en leer het herkennen; krijg antwoord op de vraag waarom er zoveel dictators zijn in het Midden-Oosten; ontdek waarom je altijd als een Nederlander blijft klinken bij het spreken van een vreemde taal (maar ook waarom het gezond is om op latere leeftijd een nieuwe taal te leren); maak kennis met de ins en outs van straattaal in hiphop.

Harbers: ,,Vanzelfsprekend is iedereen welkom, maar we hopen dat vooral de mensen komen die echt geen idee hebben wat we hier eigenlijk doen.’‘

Kijk voor het volledige programma op https://www.rug.nl/let/letterenfestival/programme

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen