Lichtceremonie: alle religies willen vergeven

Iedereen met een kaarsje in de kerkbank. Dat verbindt het gemêleerde gezelschap in de Sint Franciscuskerk. Foto: DvhN

Christenen, Joden, moslims, aanhangers van Islam, Hindoeisme, boeddhisme, Humanisme en andere stromingen; zondag spraken ze op de lichtceremonie gebroederlijk over vergeven.

Is er een daad waarvoor je je schaamt? Wil je vergeving voor iets wat je gedaan hebt? Of wordt jou gevraagd iemand te vergeven?

Een aansprekend onderwerp, zeker zo vlak voor de Kerstdagen. De Sint Franciscuskerk in Groningen, waar Platform Religie en Levensbeschouwing (PRL) deze keer te gast is, zit bijna vol. Met een zeer divers gezelschap. De verschillende stromingen steken voor elkaar een grote kaars aan voor in de kerk.

10 jaar Lichtceremonie: gemêleerd gelegenheidskoor

Het gelegenheidskoor dat speciaal voor dit jubileumjaar - de lichtceremonie bestaat 10 jaar - is ook gemêleerd en samengesteld uit de verschillende religies en levensbeschouwingen. Het interreligieuze gezelschap onder leiding van Cobien Nieuwpoort is een warme aanvulling op het programma. Op het repertoire staan gezangen uit alle tradities.

Iedereen wil hetzelfde: vergeven en vergiffenis

Pastoor Rolf Wagenaar vertelt over vergeven bij de katholieken. Zijn boodschap: We hebben veel gemeen met elkaar. ,,We zoeken allemaal het licht.’’ Maar naast die hang naar het licht trekt ook de duisternis en maakt iedereen fouten. En dan is het fijn als vergiffenis volgt.

Joden, aanhangers van het Universeel Soefisme en van het bahá’í-geloof, eigenlijk willen ze allemaal hetzelfde, blijkt uit de verhalen.

Werk voor ex-gedetineerden

Jurgen Dennen (bahá’í) is ex-gedetineerde en vertelt over zijn werk voor uitzendbureau Time-work. ,,We geven ex-gedetineerden een tweede kans’’, vertelt hij. ,,De maatschappij zegt vaak: eens een boef, altijd een boef. Dat is niet reëel. Na de straf is de smet weg.’’ Ook dat is vergeven.

Het kaarsenritueel maakt de ceremonie af. Alle aanwezigen ontvangen het licht in de vorm van een kaarsje. De verbinding is compleet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen