Lichte aardbeving treft gebied aardwarmteproject Groningen

Dichtbij de plek waar in de stad Groningen het aardwarmteproject van WarmteStad moet plaatsvinden, heeft zich zondag een lichte aardbeving voorgedaan.

Het KNMI stelt een magnitude vast van 1.0. Het epicentrum lag in Paddepoel, aan de Plutolaan. De beving deed zich voor op een diepte van drie kilometer. Het is de vraag of iemand iets heeft gevoeld.

Schade kan ook eerder zijn ontstaan

Het Centrum Veilig Wonen laat weten dat maandag zes nieuwe dossiers zijn aangemaakt na schademeldingen van inwoners van de stad Groningen. Een woordvoerster benadrukt dat niet met zekerheid is te zeggen of de lichte beving van zondag daar de aanleiding van was. ,,De schade kan ook eerder zijn ontstaan.’’

Het KNMI heeft in dit deel van de stad Groningen nog niet eerder een aardbeving vastgesteld. Dat gebeurde wel aan de oostelijke kant in onder meer in Zuidwolde en in de buurt van Meerstad. Stadjers hebben wel al eerder een beving gevoeld.

Vraagtekens bij mogelijke risico’s

Over het aardwarmteproject van WarmteStad is veel te doen nadat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) deze zomer vraagtekens plaatste bij mogelijke risico’s van geothermie. Bedoeling is dat met ondergrondse warmwaterbronnen bij Zernike in de toekomst 10.000 huishoudens in onder meer Paddepoel en Selwerd worden verwarmd. Het is volgens het SodM onduidelijk of de kans op bevingen toeneemt.

Het college van burgemeester en wethouders komt binnenkort met een raadsvoorstel of het project wel of niet moet doorgaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.