Lichtjes laten Engelbert schijnen in deze coronatijd, waar al zoveel gezelligheid wegvalt

Inwoners van Engelbert hebben gehoor gegeven aan de oproep van Mariëlle Zonderman en Esmee Smid om hun huizen in het licht te zetten. Foto: Peter Wassing

Engelbert hult zich meer en meer in een warm deken van licht. Lichtjes als teken van onderlinge saamhorigheid in deze sombere coronatijd.

Grote lampen, kleine lampjes. Arrensleeën. Rendieren. Ledslangen. Bolletjes, ijspegels, kerstbomen, echt of van sloophout. Lampen aan het balkon, langs de weg, hoog in de bomen, in struiken en bossen. Geel licht, wit licht, blauwe lampjes. Kortsluiting. Geknetter.

,,Wat doe je nou’’, roept een vrouw vanaf een trap bij een boom. ,,Ik doe niks’’, antwoordt een man die z’n handen vol heeft met lampen en een verlengsnoer. ,,Ik kijk wel uit.’’ De linkerkant van hun woning is in duisternis gehuld. De vrouw, Annet, komt van de trap. ,,Alles moet je ook zelf doen’’, bromt ze en stevelt via de schuur het huis in. Na een paar minuten floepen de lampen weer aan. Ook de lampjes in de tuin die anders pas twee weken na sinterklaas tevoorschijn komen.

Samen voor een leuke sfeer zorgen

,,Het is een ontzettend leuk idee om mensen op te roepen in deze tijd een lampje op te laten steken’’, zegt de man (Jan). ,,Er is zo veel wat niet meer mag of kan. Afstand houden, fysiek en ook emotioneel is heel moeilijk.’’ Annet: ,,Er is zo veel gezelligheid weggevallen. Laten we samen voor een leuke sfeer zorgen.’’ Als het wat harder gaat regenen neemt ze de trap onder de arm en gaat naar huis. ,,Pas je wel op’’, zegt Jan. ,,’t Is glad.’’ Annet schudt het hoofd.

Als Annet en Jan zijn er meer in het dorp die zondagnamiddag nog wat lampjes ophangen. En niet alleen in het dorp zelf. Ook om Engelbert hangt bij menig huis de kerstverlichting al buiten. Het is duidelijk. Esmee Smid en Marielle Zonderman hebben in Engelbert heel wat in gang gezet. Afgelopen week deden ze een oproep om in deze sombere coronatijd buiten alvast (kerst)verlichting te ontsteken of een kaarsje te branden. Daarnaast hebben de twee sinds gisteren een Facebookpagina ‘Engelbert en Omstreken Verlicht’, waar mensen foto’s van hun verlichte huis of tuin kunnen delen. Tientallen mensen hebben zich al gemeld.

Mooie reacties

Rond half zes zondagmiddag lopen de twee dan ook genietend door het dorp. Op steeds meer plekken hult Engelbert zich in een warme deken van licht. De ene bewoner steekt de ander aan. Duimen gaan omhoog als de dames voorbijkomen. ,,We hebben zo veel mooie reacties binnengekregen’’, zeggen ze. ,,Mensen vinden het leuk dat ze zelf iets kunnen doen, iets kleins dat toch een mooi effect heeft en geeft. Dit is het eerste weekend na onze oproep. En als je nu al kijkt hoe het aanslaat, bij hoeveel woningen er lichtjes branden. Geweldig. We denken dat het er per week meer worden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu