Lichtpuntjes voor cultureel Groningen

De politiek van Groningen geeft woensdagavond een definitieve, maar niet voor een ieder verlossende klap op de cultuurnota.

Bijna dertig miljoen euro wordt er onder culturele instellingen in de gemeente Groningen verdeeld. Twee derde komt op de bankrekening van onder meer Oosterpoort/Stadsschouwburg, Martiniplaza en Groninger Forum/bibliotheek. Blijft over: bijna elf miljoen euro. Een vrolijke stoelendans is het gevolg.

Voor wie?

De grote vraag woensdagavond is: welke cultuurinstellingen die minder subsidie dreigen te ontvangen, krijgen toch nog iets? Afgaande op de laatste raadscommissie valt te verwachten dat achter de schermen in elk geval een lans voor Noordpool Orkest, Prime en Urban House wordt gebroken.

Collegepartij PvdA maakte er vanaf het begin geen geheim van dat Noordpool en Prime structurele steun verdienen. De big band kon in eerste instantie, gezien het advies van de Kunstraad, vooruitzien naar een comfortabele 30.000 euro per jaar tot en met 2020 en Prime op 35.000. Maar wethouder Paul de Rook (D66) van cultuur legde het advies naast zich neer en achter Noordpool en Prime stond heel lang ‘nul euro’ aan structurele subsidie. De Rook vond uiteindelijk nog een ton, waarvan 20.000 euro als eenmalige bijdrage naar de big band en Prime (uit te spreken als ‘Priem’) gaat. De laatste is een stichting voor nieuwe muziek.

Grand Theatre

Maar waar moet dat extra geld vandaan komen? Er komt geen cent bij, dus moet het geld ergens anders worden gevonden. Bij Swingin’ Groningen bijvoorbeeld, zoals tijdens de commissievergadering door de PvdA hardop werd gesuggereerd. Maar zelfs als hier een meerderheid voor te vinden is, is het verlangde bedrag nog bij lange na niet gehaald. Het gaat dus ergens pijn doen. En andere culturele instellingen, zoals grafisch museum GR-ID en het Grafisch Centrum? Ook GR-ID krijgt een eenmalige 20.000 euro en het Grafisch Centrum 5.000.

Dan nog het Grand Theatre dat nu onder een fonkelnieuwe leiding weer opkrabbelt. Het komt nog niet in aanmerking voor rijkssubsidie, waardoor de vijf ton die het nu van de gemeente krijgt, niet voldoende is. Maar De Rook toonde zich in dezelfde commissievergadering onvermurwbaar. Uiteindelijk is het de raad die beslist, maar het is zeer de vraag of er een meerderheid te vinden is die het benodigde geld ergens anders vandaan wil halen.

Kunstraad

De rol van de Kunstraad was een wonderlijke. Het leek alsof De Rook haar adviezen vaker negeerde dan Max Verstappen een stopteken. De wethouder berekende dat 67 procent van de adviezen is opgevolgd en waar het college dat niet deed, bleek onder meer dat de Kunstraad iets meer had toegezegd dan de portemonnee van de wethouder toestond. Uit die portemonnee gaat ook een extra 75.000 euro naar de zogeheten cultuurpijlers zoals Groninger Museum, Noord Nederlands Orkest, Eurosonic Noorderslag en Noorderzon. De provincie doet daar nog eens vier ton bij.

Maar wat is nu precies een cultuurpijler en wat doen ze voor dat geld? Zoals tijdens de hoorzitting – waarbij culturele instellingen de gemeenteraad informeerde – bleek, weten de cultuurpijlers het zelf ook niet precies. Samenwerken met anderen? Vernieuwen? De komende vier jaar wordt het duidelijk. En het begint woensdagavond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.