Liesbeth van Tongeren heeft ‘nare boodschap’ voor de Groningers

Groningers moeten zich organiseren en de gevolgen van de gaswinning het hoofd bieden. ,,Het is ons recht dat dat netjes gebeurt, maar we moeten het afdwingen.’’

Dat was de, in haar eigen woorden, ‘nare boodschap’ die Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vrijdagmiddag bracht in Zuidbroek. Van Tongeren was daar op uitnodiging van GroenLinks Midden-Groningen.

Fatsoenlijke oplossing

,,Het is jullie niet gelukt om een eensluidend geluid naar Den Haag te laten horen’’, hield Van Tongeren haar gehoor in De Broeckhof voor. ,,De gemeenschap moet het recht afdwingen dat de gevolgen van de gaswinning fatsoenlijk worden opgelost. Bestuurders, burgers en ondernemers moeten samen optrekken. Anders blijft het aanmodderen.’’

Fractieleiders van acht van de elf partijen die op 22 november meedoen aan de herindelingsverkiezingen in Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde), bleken het in het aansluitende debat eens met Van Tongeren. Als om het standpunt van de GroenLinks-politica te illustreren, verschilden ze van inzicht hoe Groningen de wind dan weer in de zeilen moet krijgen.

Vuist

De gaskraan moet dicht, bij de een sneller dan bij de ander, er moet een begin worden gemaakt met de energietransitie, de schadeafhandeling moet transparanter en het Centrum voor Veilig Wonen moet losgekoppeld van de NAM. Allemaal waar, maar de vuist naar Den Haag die Van Tongeren wil, is nog ver weg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.