Lieve-briefjesuitdeler treft boze bonnenschrijver in Groningen

De Dag van de Lieve Briefjes eindigde vrijdagmorgen in verbazing bij de organisatie: het geven van een briefje aan een handhaver van de gemeente kwam de uitdeler op een boete te staan: 140 euro omdat ze geen flyervergunning had.

Gewapend met een rollator als schrijftafeltje stonden vrijdagochtend drie acteurs, verkleed als swingende oma’s, klaar voor het Stadhuis in Groningen om lieve boodschappen te helpen schrijven en verspreiden. Wie wilde, kon bij de dames ‘aanschuiven’, om een lieve boodschap voor een ander te laten noteren.

De toneelact hoorde bij de de Dag van de Lieve Briefjes, een initiatief van Ingrid Koetzier die met haar stichting Buitengewoon Leven allerlei blijmoedige activiteiten organiseert.

Briefje in ruil voor ID-nummer

Tot Koetziers verwondering leidde het uitdelen van een briefje aan een gemeentelijk handhaver tot het tegenovergestelde.

„Hij nam het briefje aan en deed er heel leuk over. Toen bedacht hij: ho, wacht even, ik ben aan het werk en heb je eigenlijk wel een vergunning voor het uitdelen van flyeren? Hij maakt een grapje, dacht ik. Maar hij bleef zich erin vastbijten. De toneelspeelster moest haar ID-nummer geven.”

Gemeentelijke subsidie

De bekeuring van 140 euro volgde op een fotomoment met wethouder Roeland van der Schaaf. Namens de gemeente, die het initiatief ondersteunt en de briefjes liet afdrukken, schreef hij ook een paar briefjes mee, onder meer aan Josje Hamel van het Hamelhuys.

Gemeentewoordvoerder Hans Coenraads noemt het voorval ‘heel vervelend’. „Het is een sympathiek burgerinitiatief, dat we als gemeente hebben gesponsord. We hadden de organisatie er op moeten wijzen dat ze de actie hadden moeten melden bij de afdeling stadstoezicht. Dat is verplicht, ook bij dit soort niet-commerciële activiteiten.”

Hoewel de boete dus feitelijk terecht is, laat Coenraads weten dat de gemeente het bedrag betaalt. „Vanwege de bijzondere omstandigheden komt dat geld bovenop de sponsoring.”

Van Gronings naar landelijk evenement

Koetzier troost zich in de lading positieve reacties die haar initiatief opleverde. Sinds Donar-aanvoerder Jason Dourisseau op 18 oktober het startsein gaf door een briefje te schrijven, zijn er de afgelopen weken 14.000 blanco briefkaarten verspreid door de hele stad met het idee om ze deze vrijdag uit te delen aan de beoogde ontvangers.

„Van de bibliotheek tot bij de WIJ-teams in de wijken en middelbare scholen: overal lagen briefje en overal deden mensen mee”, zegt Koetzier. Ook andere steden hebben interesse getoond. Koetzier: „We hopen er volgend jaar een landelijk evenement van te maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.