LifeLines opent koudste plek van Nederland

De grote vriezeropslag van het LifeLines-onderzoek van het UMCG gaat deze week open. De LifeStore is in de woorden van het UMCG de koudste plek van het land: bij min 80 graden worden hier miljoenen bloed- en urinemonsters van 165.000 inwoners van Noord-Nederland opgeslagen.

Het gebouw gaat enkele jaren later open dan gepland, want het kostte meer tijd om alle apparatuur goed te laten werken. Het is een pand met de omvang van een gemiddelde sporthal, met een hypermodern en geautomatiseerde vriezer die beschermd is tegen aardbevingen, overstromingen, stroomuitval, uitval van koeling en brand.

Begin 2016 heeft Lifelines al bijna 8 miljoen kleine buisjes met biomaterialen (aliquots) opgeslagen in 120 vriezers die de samples op een temperatuur van – 80 graden houden.

Deze grote hoeveelheid biomaterialen maakt het nodig de opslag en het terugvinden van de materialen volledig te automatiseren.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.