Ligfiets neemt werk DHL-bestelauto in Groningen over

DHL Express heeft z’n eerste fiets-CityHUB geopend in de stad Groningen. Er was eerder een pilot in Utrecht.

,,Bij succes breiden we de formule uit naar meer steden. Onze transportfiets, de cubicycle die in Nederland is ontwikkeld, rijdt inmiddels in meerdere landen’’, zegt woordvoerder Frédérique Martin van DHL Nederland.

Een ploeg van twaalf fietskoeriers in Groningen en Haren start vanuit de nieuwe, ‘compacte’ vestiging aan de Zonnelaan met drie ligfietsen. Ze hebben ruimte achterop voor een afneembare container met een kubieke meter ruimte voor pakjes. Het formaat van de container komt overeen met een standaard pallet en geldt binnen DHL als standaard voor binnenstedelijke distributie.

Eerder bezorging met de auto vanuit Zwolle

De pakjes van de wereldwijde dienst DHL Express worden tot dusver afgeleverd door een bestelwagen vanuit Zwolle. In de eerste CityHUB’s in andere steden laadde het bedrijf de containers, geladen in een sorteercentrum, over op elektrische auto’s en nu dus op containerfietsen.

In de uitvalsbasis van de fietskoeriers, die op 11 augustus om 11 uur officieel wordt geopend door wielrenner Bauke Mollema, kunnen klanten terecht voor zowel de wereldwijde Express service als postpakkettendienst DHL Parcel. Die behoudt een eigen distributiecentrum, dat in de binnenstad al jaren fietsen en een elektrisch autootje (street scooter) gebruikt.

De HUB zit in voormalig café de Galerij in winkelcentrum Paddepoel. DHL koos voor het winkelcentrum vanwege de ruimte en de locatie. ,,Het is gemakkelijk te vinden, goed bereikbaar en we hebben de ruimte. Die combinatie is in het stadscentrum lastiger te vinden.’’

DHL bezorgt in 220 landen wereldwijd

Volgens Martin past de CityHUB bij het streven in 2050 volledig duurzaam te opereren. Bij moederbedrijf Deutsche Post DHL werken volgens de onderneming zo’n 500.000 mensen in 220 landen. DHL werd in 1969 in San Francisco opgericht door de ondernemers Adrian Dalsey, Larry Hillblom en Robert Lynn. Het was de eerste internationale bezorgdienst. DHL werd in 2002 eigendom van Deutsche Post. De voormalige bedrijven Van Gend & Loos Selektvracht en Exel (uit Engeland) zijn daar ook onderdeel van.

Fietskoeriers bestaan in Groningen al sinds 1999 (Cycloon).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.