Lilianne Ploumen strijdt tegen Donald Trump en krijgt daarom de Aletta Jacobs Prijs van de RUG (+video)

Kamerlid Lilianne Ploumen wint de Aletta Jacobs Prijs 2018

Aletta Jacobs streed in de 19e eeuw voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen, kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) voor abortus. De laatste kreeg donderdag de Aletta Jacobs Prijs voor haar strijd tegen Trump van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De Amerikaanse president stopte de financiering van organisaties in ontwikkelingslanden die vrouwen helpen met veilige abortussen. Met haar organisatie She Decides probeert Ploumen deze kortingen te compenseren. Het prijzengeld, 5000 euro, gaat daarom naar de organisatie.

Ook Aletta Jacobs probeerde vrouwen te helpen met geboortebeperking weet Ploumen. ,,Ze heeft zich ingezet voor het doorontwikkelen van het pessarium. Alettta zei, 'het is echt niet gezond om elk jaar, 13 jaar achter elkaar, zwanger te worden'."

Aletta Jacobs Kamer

De RUG profiteerde flink van de komst van het kamerlid. Ploumen mocht de vernieuwde Alletta Jacobs Kamer in het Universiteitsmuseum openen met daarin onder meer de reiskoffer en het bureau van de eerste vrouwelijke promovenda van Nederland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.