Lokale partij wil referendum in Opende

Inwoners van Opende moeten de gelegenheid krijgen zich in een referendum uit te spreken over indeling bij Groningen of Friesland.

Dat schrijft de nieuwe lokale partij Sterk Westerkwartier – onlangs voortgekomen uit de VVD – in haar conceptverkiezingsprogramma.

Volgens lijsttrekker Harry Stomphorst leeft dit onderwerp in Opende. Als de dorpsbewoners in meerderheid een referendum willen, overweegt Sterk Westerkwartier hiertoe een initiatiefvoorstel dat wordt ingediend in de nieuwe gemeenteraad. ,,Als andere partijen dit ook willen, kan het referendum er komen.

Middag-Humsterland

Stomphorst mikt op een soortgelijke burgerraadpleging zoals die twee jaar geleden plaatsvond in Middag-Humsterland. Bewoners van dit gebied kozen toen in overgrote meerderheid voor indeling bij het Westerkwartier.

Opende is de bakermat van de concurrerende lokale partij VZ Westerkwartier. VZ-lijsttrekker Ytsen van der Velde noemt het plan voor een herindelingsreferendum in Opende een ‘kansloze missie’. ,,Vanwege verdeeldheid in het dorp is zo’n peiling er eerder niet van gekomen’’, zegt hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.